Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 22. september 2004 kl 20.55 Bokbadet

Kerstin Ekman – prisbelønt forfatter

Anne Grosvold har denne gangen invitert Kerstin Ekman i Bokbadet (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
Anne Grosvold har denne gangen invitert Kerstin Ekman i Bokbadet (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
"Skrapeloddet" er tittelen på Kerstin Ekmans nye roman. I kveld møter vi den svenske forfatteren i Bokbadet. Hun har tidligere mottatt Nordisk Råds litteraturpris, Augustprisen og prisen for beste svenske kriminalroman.

"Skrapeloddet" er siste del av trilogien "Vargskinnet". De to første bindene, "Guds barmhjertighet" og "Morgen kommer" har allerede gledet og begeistret en stor leserskare.

I "Skrapeloddet" spinner Kerstin Ekman ut en mengde tråder, av både den skjøre og den slitesterke typen. Inga og adoptivsønnen flytter til Svartvattnet og familiegården. Men Inga kvier seg for det som må komme – det endelige oppgjøret med fortiden. Vi er i det landskapet og blant de menneskene som sitter igjen med den grusomme erindringen om det som skjedde for rundt åtti år siden, med Seline og det døde barnet, med Hillevi, med Elis som da bare var en liten gutt og så alt.

Anand er adoptivsønnen fra India. Han er fjorten og leker aldri med andre barn. Han strever med å finne sin identitet og sitt ståsted i livet. En av de vakreste og mest forunderlige scenene i "Skrapeloddet" er når Inga blir trukket inn i dagligstuen i leiligheten i Stockholm og Anand viser henne at han har skapt et nytt rom ved å trekke tråder, snører og strenger gjennom hele dagligstuen. Han har festet dem i lysekronen, til bilderammer på veggen, ventilen og gardinstangen.

Forfatteren
Kerstin Ekman er født i 1933. Hun debuterte med en kriminalroman i 1959, og har senere gitt ut flere ypperlige psykologiske spenningsromaner. Hun har gått fra høydepunkt til høydepunkt i sin forfatterkarriere, med utsøkte utgivelser som Katrine Holm-serien ("Hekseringene", "Springkilden", "Englehuset" og "Dødsklokken"), samt "Hendelser ved vann".

Egenprodusert litteraturprogram fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78