Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 2. april 2001 kl 22.00 Dok22: Østfronten - Hitlers korstog

Dok22: Østfronten - Hitlers korstog (ttv

NRK1 mandag 2. april kl 22.00
Dok22 - Østfronten - Hitlers korstog (3:4)

Hitlers siste og blodigste offensiv i øst

Hitler trodde at seieren på østfronten var innen rekkevidde våren 1942. Det tredje programmet i den britiske BBC-serien handler om det blodige slaget om Stalingrad, om utmattelsen på tysk side og om kampviljen på den sovjetiske siden. En million sovjetiske soldater døde i motangrepet.

Våren 1942 startet Hitler et tofronts angrep som han trodde ville bli den siste offensiven i øst. Flere tyske tropper satte kursen mot Baku, mens Volga og Stalingrad var målet for resten av de tyske troppene i øst. Soldatene nådde ikke byen før i september.

Stalingrad ble totalødelagt under krigen. Selv om det ble sluppet over 1000 tonn bomber over byen, forbød Stalin evakuering av sivilbefolkningen. Russiske forsterkninger måtte krysse Volga fra øst, og mange tyske soldater druknet. Gjennomsnittlig levealder for en sovjetisk soldat under motangrepet ved Stalingrad var 24 timer.

Viktig vendepunkt
Men etter mer en ett år med bitre nederlag, utmattelse og demoralisering satte den russiske hæren inn et kraftig motstøt og omringet tyskerne, som kapitulerte i februar 1943. Slaget ved Stalingrad, som fikk navnet Volgograd i 1961, var et viktig vendepunkt under krigen og fikk stor militær og politisk betydning.

Kveldens program inneholder intervjuer med den sovjetiske generalen Chuikov og veteranen Suren Mirzoyan. Vi møter også Valentia Krutova, en av over 1000 barn som mirakuløst overlevde blodbadet, og Zinaida Pytkina, et kvinnelig medlem av en sovjetisk kontraspionasjeorganisasjon. Hun avhørte og skjøt tyske soldater som var tatt til fange.

Om serien
En ny, stor serie i fire deler fra BBC handler om historiens største, blodigste og mest kostbare militære operasjon - Hitlers felttog mot øst. 30 millioner mennesker døde. Dokumentarserien forteller om operasjon Barbarossa og Tysklands krig mot Sovjetunionen.

Hitler trodde at han på høyden av sin karriere skulle lykkes der Napoleon hadde feilet. Men han brøt en av krigføringens gylne regler: Kjemp aldri samtidig på to motsatte fronter. Det ble andre verdenskrigs mest katastrofale feilgrep. Krigen på Østfronten avgjorde utfallet av verdenskrigen og formet framtidens Europa.

Ved hjelp av arkivbilder fra Øst-Europa, intervju med deltakere på begge sider som aldri tidligere har stått fram på tv og med ledende historikere, har den prisbelønte regissøren Laurence Rees, klart å få fram opplysninger som åpenbart vil få mange til å endre sitt syn på krigen mellom de to hensynsløse diktatorene Hitler og Stalin.

NRK1 mandag kl 22.00
Blir også sendt i morgen (NRK2)

Britisk dokumentarserie i fire deler fra BBC Worldwide
Originaltittel: War of the Century
Regi: Laurence Rees
Norsk kommentar: Mette Janson
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no
og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no