Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. februar 2007 kl 20.25 Kroppen

Holder pusten

Truls vil finne ut om han er nesten like god som fridykkeren Simen til å holde pusten under vann. (Foto: Monster)
Truls vil finne ut om han er nesten like god som fridykkeren Simen til å holde pusten under vann. (Foto: Monster)
I kveld skal det handle om pust. Og hva skjer egentlig med kroppen når vi hoster, hikker og gjesper? Truls spør og demonstrerer samt utsetter seg selv for et brekningsfremkallende eksperiment.

Det mest naturlige vi gjør er å puste, et kroppslig fenomen Truls selvfølgelig knytter flere spørsmål til. For hva skjer uten nok luft, og må man i fremtiden kjøpe luft for å overleve?

En film som har gjort sterkt inntrykk på Truls, er "Goldfinger". En kvinne blir malt i gull fra topp til tå og funnet død fordi huden hennes ikke fikk puste.
Er det mulig? Truls søker svar hos blant andre filmeksperten Pål Bang-Hansen.

I programmet møter Truls også to menn som hver på sin måte utfordrer pust og lunger. Skuespiller Henrik Mestad har besteget Mount Everest, og fridykkeren Simen kan holde pusten under vann i over 6 minutter. En øvelse Truls selvsagt vil prøve om han er nesten like god i.

En annen øvelse som skal vise seg mye verre, er når Truls vil finne ut hvordan stemmebåndet fungerer hos en stemmespesialist.

Ukens kjentmannskropp er Solveig Kloppen. Hun innrømmer å ha en forkjærlighet for føtter og drømmer om en ekstra arm plassert på leggen! Dessuten kan hun noe få andre kan.

Om serien:
Truls Svendsen er programleder for "Kroppen", og i løpet av åtte programmer tar han for seg ulike deler av menneskekroppen. I samtaler med fagfolk og kjentfolk avliver han myter, stiller smarte og dumme spørsmål og lar seg imponere av hvor fantastiske vi alle egentlig er.

Programserien tar opp spørsmål som sikkert de fleste har stilt seg, men egentlig aldri har fått svar på. For hvorfor har menn brystvorter? Hvor kommer tårer fra, og hva er egentlig leamus? Hvorfor er det bare menn som får skjegg? Hvorfor får vi gåsehud av vakker musikk, og hvordan ser verden ut når man er fargeblind?

I løpet av serien stifter vi også bekjentskap med fastlege Tina Jakobsson. Hun svarer på små og store spørsmål om alt som har med kropp å gjøre. I tillegg møter vi i spalten "Kjentmannskroppen" hver uke en kjent person som snakker om sitt forhold til kropp.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Programleder: Truls Svendsen
Produsent: Monster
Produsent: Ingvild Daae
Pressekontakt: Marianne Vinje , tlf 23 04 99 18/988 588 80,

TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no