Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 17. januar 2010 kl 23.00 Inspektør Lynley

Duksens forsvinning

Inspektør Lynley (1):
 Inspektør Lynley (Nathaniel Parker) og etterforsker Barbara Havers (Sharon Small) må løse en mordsak på en engelsk kostskole. (Foto: BBC Worldwide)
Inspektør Lynley (1): Inspektør Lynley (Nathaniel Parker) og etterforsker Barbara Havers (Sharon Small) må løse en mordsak på en engelsk kostskole. (Foto: BBC Worldwide)
På den engelske kostskolen Bredgar Hall er eleven Matthew Whatley forsvunnet. Han er skolens duks, og nå frykter rektor Corntel for skolens gode renommé.

Det er tid for en ny kriminalsak i serien "Inspektør Lynley", og fredagskveldens dobbeltepisode på halvannen time er langt ifra noen godmodig Stompa-historie. Etter at eleven Matthew Whatley er forsvunnet under mystiske omstendigheter fra internatskolen i Yorkshire, er rektor Corntel rask til å kontakte inspektør Lynley i Scotland Yard. De to er tidligere klassekamerater fra Eton.

Også denne gang bestemmer Lynley seg for å ta med sin tøffe og ujålete kollega, etterforskeren Barbara Havers. Han tenker at hun, om noen, vil se rett igjennom den gammeldagse omgangsformen og de arkaiske tradisjonene på kostskolen.

Drivhus for korrupsjon
De entrer en labyrintaktig verden av kjedelige lesehaller og spartanske sovesaler. Et drivhus for intriger og korrupsjon. Lynley og Havers møter en kompakt mur, elevmassen er taus og sverger til en uskreven lov om ikke å sladre til utenforstående.

Inspektør Lynley føler nærmest at han får et tilbakefall til ungdommen. Hans verste opplevelser fra Eton står igjen levende for ham. Barbara Havers derimot holder hodet klart, og kommer seg innpå Matthew Whatleys bestevenn, Harry Morant. Hun identifiserer seg også med ham fordi han er arbeiderklasse og blir hundset for sin bakgrunn av seniorene på kostskolen.

Så forsvinner også Harry Morant –.

Mer om serien
"Inspektør Lynley"-serien fra BBC er laget etter krimbøkene til den amerikanske bestsellerforfatteren Elizabeth George og framstiller Scotland Yards mest usannsynlige par.
Georges forbilder er Ken Follett og John Le Carré, men også Steinbeck, Faulkner, Melville og Shakespeare.

Inspektør Lynley (Nathaniel Parker), den 8. jarlen av Asherton, er aristokrat, Oxford-utdannet og overinspektør i London-politiet. Hans partner er den nokså shabby etterforskeren Barbara Havers (Sharon Small), en kvinne av folket.

Lynley og Havers vil alltid ha forskjellige meninger, høyst ulike privatliv og sosiale omgivelser. Men med en gjensidig respekt for hverandres kvaliteter åpner de seg for hverandre og et nært vennskap vokser frem.

Programmet er sendt tidligere

Britisk kriminalserie (2002)
Originaltittel: Inspector Lynley (sesong 1)
Kveldens episode: Well-Schooled In Murder
Produsert av: A BBC/WGBH Boston co-production/BBC Worldwide
Med: Nathaniel Parker (Thomas Lynley) og Sharon Small (Barbara Havers) m.fl.
Pressekontakt: Presse, tlf. 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no