Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 16. mai 2002 kl 22.25 Migrapolis

Russetid

Noen mener det er vårens vakreste eventyr. Andre mener det er en plagsom og barnslig feiring. Få er helt nøytrale i synet på norsk russefeiring. Mange personer med minoritetsbakgrunn stiller seg nok mer uforstående enn andre til hele opplegget. Russetiden er en nokså særegen norsk tradisjon.

Shahzad Butt er en vanlig tenåring som oppfører seg bra, og holder seg unna alkohol. Men hans pakistanske mamma er likevel urolig for denne russefeiringen. Hva er poenget med å bruke masse tid og penger før eksamen? Rykter og avisskriverier om den viltre russetiden gjør ikke skepsisen mindre. Lettere er det ikke at Shahzads storebror syntes hele russefeiringen var så teit at han droppet hele greia. Men russefeiring blir det, selv om Shahzad og kompisene ikke har satset på russebil. – Min golf er er mye mer trygg og komfortabel enn en russebil, sier Shahzad til reporter Hung Mai Ba.

Utveksling av nye erfaringer
Natasha Gooch er utvekslingsstudent ved Drammen videregående skole. Hun er fra Kanada, men ville oppleve Norge som skoleelev. Ryktene om norsk russefeiring fikk hun raskt rede på. Derfor var hun sikker på at det var dette skoleåret hun burde få med seg. Natasha var veldig begeistret for feiringen, men har problemer med å forklare vennene sine hjemme i Kanada hva det hele går ut på. De fleste skjønner ikke hvorfor man tar på seg kjeledresser, kjøper russebil og fester i ukevis før eksamen. Alkoholbruken er også i overkant av det hun er vant med, forteller hun.

Migrapolis-reporter Karyn Bennett-Lund er en av mange som har vært meget skeptisk til norsk russefeiring. Hun gikk undercover for å finne ut mer om fenomenet.

ICE på Eikeli
En av skolene med best rykte på russebilfronten er Eikeli Videregående skole i Bærum. Der er det flere store russebuss-prosjekter. Mange bruker masse tid og penger på å lage den råeste bussen. Tina Tofte Skaarud er en av jentene bak bussen ICE. De har ikke oversikt over hvor mange dugnadstimer og penger de har brukt på sitt prosjekt. Mye innsats ligger bak. Reporter Chelliah Rajan er med når jentene gjør seg klare for den store russebilkåringen.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83