Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. februar 2008 kl 22.50 Film: Skjelpadder kan fly

Sterkt om barn og krig

Agrin (Avaz Latif) med sin lillebror på ryggen. (Foto: Mij Film Co)
Agrin (Avaz Latif) med sin lillebror på ryggen. (Foto: Mij Film Co)
Denne Oscar-nominerte historien om barns sårbarhet er en sterk påminnelse om krigens omkostninger. Vi befinner oss ved grensen mellom Tyrkia og Irak, tidlig i 2003, i en flyktningleir der alle kjemper for tilværelsen, voksne som barn.

Filmens første scene viser en ung kvinne på randen av et stup, det ser ut som om hun vurderer å hoppe – et hopp som vil ende i en sikker død. Kamera går nærmere inn på ansiktet hennes, og med et sjokk ser vi at den unge kvinnen faktisk er et barn.

Neste scene er fra flyktningleiren, vi møter Soran, en 13 år gammel, driftig og energisk gutt. Han forsøker å skape liv og håp for barna i leiren. Han kalles bare Satellite, fordi han kan skaffe satellittantenner og er den eneste som kan få dem til å funke Han er en leder blant barna, og fører an i innhøsting av udetonerte miner, deres eneste inntektskilde.

Sterke følelser og tragiske skjebner
En morgen kommer noen foreldreløse søsken til leiren. Foreldrene er døde som følge av krigen. Storesøster Agrin tar seg av sine to yngre brødre, en gutt som er skadet av en landmine og har mistet en arm, og et blindt spedbarn. Og Agrin er barnet vi så i åpningssekvensen.

Soran forelsker seg i henne og vil hjelpe den lille familien, men Agrin er sorgtung og avvisende.

Alle i leiren er opptatt av å få nyheter om at amerikanerne skal invadere Irak. Agrins armløse bror er synsk, og en dag ser han krigen komme. Vil invasjonen redde dem ut av håpløsheten? Eller kan det bli enda mer håpløst?

Filmen er den første som ble laget I Irak etter Saddam Husseins fall, og alle barneskuespillerne i filmen er faktiske flyktninger. Den har vunnet mange priser og ble nominert til Oscar i 2004 for beste utenlandske film.

Originaltittel: Lakposhtha Hâm Parvaz Mikonand
Iraksk-iransk drama fra 2004
Produsenter: Babak Amini, Hamid Karim Batin Ghobadi, Hamid Ghavami og Bahman Gobadi
Regi: Bahman Ghobadi
Med Avaz Latif, Soran Ebrahim, Saddam Hossein Feysal og Hiresh Feysal Rahman.
Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no