Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. mai 2006 kl 19.55 Faktor: Lappen er livet!

Pensjonister på farten

Ranfrid  Jensen sverger til automatgir. Da blir det én ting mindre å passe på! (Foto: NRK)
Ranfrid Jensen sverger til automatgir. Da blir det én ting mindre å passe på! (Foto: NRK)
Ranfrid Hilvarda Jensen nærmer seg 80 år, og er helt avhengig av å ha førerkort for å besøke mannen sin på sykehjemmet. Mye har forandret seg i trafikkbildet siden hun kjørte opp i 1974, og nå har hun meldt seg på et oppfriskningskurs for eldre bilister. Vi følger den spreke pensjonisten bak rattet.

For tre år siden flyttet Ranfrid Jensen og ektemannen fra Harstad til Trondheim. Mannen har fått Alzheimer og kan ikke kjøre bil lenger, men heldigvis har Ranfrid eget førerkort. Nå kjører hun en mil hver dag for å besøke ham på sykehjemmet, og i lommeboka har hun det alle sjåfører over 70 år må ha på seg: Gyldig legeattest.

Avhengig av førerkortet
Det har vært foreslått en øvre aldersgrene på 75 år for bilkjøring, men Ranfrid Jensen og de fleste andre i hennes aldersgruppe er sterkt uenige i et slikt forslag. Selvfølgelig prøver de å beholde førerkortet så lenge som mulig. Å miste det betyr som regel dårligere livskvalitet. Uten bil, og med varierende grad av bevegelighetshemming, har ikke de eldre mulighet til aktiv deltakelse i samfunnslivet.

Oppfriskningskurs
Tallet på eldre bak rattet øker raskt. Særlig blir det flere kvinner. De som kjørte opp på 70-tallet, nærmest som en del av kvinnefrigjøringen, er nå blitt pensjonister. Ranfrid Jensen synes det var enklere å orientere seg i Harstad enn i Trondheim, og det er ingen spøk å kjøre rundt i en stor, fremmed by. Og trafikkbildet har forandret seg mye siden hun kjørte opp i 1974. Derfor håper den spreke pensjonisten at kurset for eldre pensjonister skal gi henne mer trygghet på veien. For det er lenge siden hun har vært i sentrum med bilen sin…

Prøvetur
Statens Vegvesen arrangerer kursene for bilførere over 60 år. Deltakerne risikerer ikke å miste lappen på kurset, det skjer i så fall ved en legekontroll. Fastlegen er i utgangspunktet den som skal avgjøre om pasienten er i stand til å kjøre bil. Men på et legekontor er det ikke alltid så lett å avdekke kjøreferdigheter, og derfor er det ikke uvanlig at eldre bilister blir bedt om å ta en time på kjøreskole for en sjekk. I kveldens Faktorprogram bli vi med når sjåførlærer Edvin Enlid tar en slik prøvetur med en 89-åring!

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tyholt (2006)
Programansvarlig: Tore Rosshaug
Prosjektleder: Henning Skjæret
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: tlf 815 65 900, info@nrk.no