Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. april 2001 kl 12.00 Filmmatiné: Verdens største fersken

Filmmatiné: Verdens største fersken (t)


NRK1 skjærtorsdag 12. april kl 12.00
Filmmatiné: Verdens største fersken

James og gigantferskenen

Roald Dahls bok om den foreldreløse James og den magiske ferskenen er utgangspunktet for denne amerikanske tegnefilmen. Vi blir med på en spennende reise sammen med James som får nye venner og opplever mye rart når han tar plass i verdens største fersken.

Ni år gamle James bor hos sine to grusomme tanter som bruker ham som husslave. Ensom og ulykkelig drømmer James om å dra til New York - et sted der drømmer blir virkelighet, ifølge faren. En dag får James noen selvlysende krystaller av en mystisk gammel mann, som spår at vidunderlige ting vil skje. Gutten aner et glimt av håp. Når James prøver å fritte ut mannen om hvordan magien virker, forteller den gamle at han må lete etter svarene i sitt eget hjerte.

Underet skjer
På vei hjem mister James ved et uhell noen av krystallene. De faller ned ved stammen av et ferskentre som ikke lenger bærer frukt. Forbauset ser James og tantene at en fersken kommer til syne på en av grenene, og den bare vokser og vokser. Tantene tar \"inngangpenger\" av dem som vil ta en titt på verdens største fersken, men forbyr James å komme nær den.

Sulten og nysgjerrig sniker James seg ut en kveld og tar en bit av ferskenen. Akkurat i det de siste krystallene finner veien ned i det fristende fruktkjøttet, åpenbares en lysende tunnel. James går inn og plutselig befinner han seg midt blant en gruppe menneskelignende insekter.

Han greier å overvinne sin opprinnelige frykt og blir presentert for Tusenbein, Meitemark, Sankthansorm, Gressehoppe og frøken Edderkopp. Denne snodige samlingen av individer er raske til å fortelle den ulykkelig gutten om sine håp og drømmer for framtiden.

Når de slemme tantene kommer ut for å lete etter James, gnager Tusenbein av stilken på ferskenen slik at den faller til bakken og setter dem midlertidig ut av funksjon. Deretter ruller verdens største fersken med James og hans nye venner om bord ut i verden på eventyr.

NRK1 torsdag kl 12.00

Amerikansk tegnefilm fra 1996
Originaltittel: James and the Giant Peach
Basert på en bok av Roald Dahl
Regi: Henry Selick
Stemmer: Simon Callow, Richard Dreyfus, Joanna Lumley, Susan Sarandon og Miriam Margolyes
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
James og hans medpassasjerer om bord i en gigantisk fersken prøver å komme seg på rett kurs igjen ved hjelp av et kompass de har berget fra et sunket sjørøverskip i tegnefilmen \"Verdens største fersken\" som bygger på en bok av Roald Dahl.