Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 17. desember 2000 kl 20.10 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 søndag 17. desember kl 20.10
Bokbadet

Georg Johannesen - forfatternes forfatter

Georg Johannesen er dikter, skribent, lærer, debattant, samfunnsrefser og professor i retorikk. Han er betegnet som en av våre største nålevende forfattere, og blir kalt forfatternes forfatter. I høst kom boka \"Litteraturens norske nullpunkt. Syv pamfletter om norsk sakprosa\". I essaysamlingen får Johannesen rik anledning til å vise sin styrke som satiriker og retoriker. Bademester er Anne Grosvold.

- Det fins for mange håndballjenter og blårusspresidenter i norsk politikk, og de fleste er verken lærde eller spesielt taleføre. Har de peiling i det hele tatt? spør Georg Johannesen.
- Nordmenn er ganske dårlige i muntlig norsk. Det er et stort problem vi har hatt lenge. Et forfall. Nivået er selvsagt blitt mye høyere, men selv om flere og flere tar høyere utdannelse, er utdannelsen blitt dårligere og dårligere, så det går opp i opp.

Munter og skarpsindig
Georg Johannesen har ordet i sin makt, selv om han i enkelte kretser har ry som en buldrebasse. Det er han kanskje, men øynene lyser stadig av munterhet og skarpsinn, mens han refser i øst og vest. Når det gjelder språket, er ingen verre enn andre, i følge Johannesen. Politikere og journalister, alle har samme problem. I artikkelen om Jagland skriver Georg Johannesen at Jagland ikke alltid vet hva han sier.

- Det er forskjellig hva man synes om politikere, sier Johannesen. Jeg har en gang i mitt liv truffet Carl I. Hagen. Han er veldig hyggelig. Jeg ville heller reist på hyttetur med Carl I. Hagen enn med Jens Stoltenberg, men det er på det personlige planet. Det har ikke noe med saken å gjøre. Jeg har aldri snakket med Jens Stoltenberg, men jeg satt bak ham på flytoget en gang. Han snakket i mobiltelefonen hele tiden. Det var en guttunge, altså.

Overdrivelse blir med et fremmedord kalt hyperbol, og Johannesen påpeker at hyperboler er mye vanligere i mer dannede land enn Norge. I det engelske parlamentet står de og skjeller hverandre ut, men det er fordi nesten alle sammen er adelige. De har råd til å snakke på den måten, mener Johannesen. Norge er et underklassens land, vi er redde for skjellsord og tar alt personlig. Vi tåler ikke motsigelser.

- Hvor lenge er det siden vi hadde en lærd person i den norske regjeringen? Halvdan Koht var lærd, sier Georg Johannesen. - Han var utenriksminister under den andre verdenskrigen. Han var en av de store historikerne i Norge. Det er ikke sikkert han var en god utenriksminister, men han var en lærd mann. Med dannelse.

NRK2 søndag kl 20.10

Egenproduksjon fra Kulturavdelingen
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Georg Johannesen er gjest i \"Bokbadet\" (Foto: NRK)

Anne Grosvold og Georg Johannesen (Foto: NRK)