Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. juli 2005 kl 20.25 Den globale miljøhistorie: Bly for livet

Farlig fremskrittshunger

Biler og bly i skjønn forening – en katastrofal kombinasjon for oss mennesker og miljøet. (Foto: DR)
Biler og bly i skjønn forening – en katastrofal kombinasjon for oss mennesker og miljøet. (Foto: DR)
I sommer skal vi gjennom fire dokumentarer bli kjent med den globale historien om miljøet, og hvordan samfunnet reagerer på advarslene vi så langt har fått. Noen ganger er menneskets tro på fremtid og fremskritt så sterkt at man tar alle midler i bruk for å drive teknologien videre – på bekostning av miljøet.

I første avsnitt ser vi nærmere på hvordan giftstoffet bly ble tilsatt i bensin, til tross for at man visste om mulige skadevirkninger. Få oppfinnelser satte større preg på det forrige århundret enn bilen. Mens stadig flere gikk til anskaffelse av bil, ble fremstilling og salg av drivstoff en svært lukrativ industri. I begynnelsen var kampen mellom de to mest populære drivstoffene, alkohol og bensin, tøff. Så kom blyet…

Store skader
Til tross for mange advarsler ble bensin med bly det mest populære drivstoffet, og fra 30-tallet er det den som dominerer markedet. Mens oljeindustrien tjente ufattelige summer, ble enda mer ufattelige mengder bly sluppet ut i miljøet. Det har forvoldt skader på flere millioner mennesker, og blant annet gjort oss mindre intelligente.

Innkjøpt dansk dokumentarserie i fire deler (2005)
Originaltittel: Bly for livet - det globale miljø’s historie
Produsert av: DR og Express TV-produktion
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252