Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. januar 2000 kl 17.00 I Læstadius' fotspor

I Læstadius\' fotspor (t)

NRK1 søndag 16. januar kl 17.00
I Læstadius fotspor

Verdens rus eller sjelens smittesjuke

Ingen enkeltstående person hadde så stor innflytelse i det nordlige Norden i sin tid som presten, botanikeren og mytologen Lars Levi Læstadius. Ikke minst gjaldt dette for den samiske befolkningen.
I forbindelse med 200-årsjubileet for Lars Levi Læstadius\' fødsel, satte Ole Andreas Holen og skuespiller Stein Bjørn i fjor sommer seg i bilen for å reise i Læstadius fotspor gjennom Nord-Sverige.

Underveis på bilturen møtte Ole Andreas Holen og Stein Bjørn mennesker som fortalte historier og myter om Lars Levi Læstadius (1800-1861). Dette var på steder han selv bodde og oppsøkte. Reiseruten er ikke tilfeldig valgt, men følger Læstadius\' egen reiserute fra den Botaniske Hagen i Uppsala i sør, til vidda og menigheten i Karesouando i Lappmarken lengst nord, på grensen til Norge, Sverige og Finland. Herfra går reisen til Kautokeino og ender i Lyngen i Nord-Troms.

En stjålet religion
Da presten Læstadius avla sin pastoraleksamen med det besynderlige navnet \"Crapula Mundi\" - \" Verdens rus eller sjelens smittesjuke\" - ble den mottatt med ortodoks galle. Domprosten kalte avhandlingen \"Verdens spyflue\".
Arven etter predikanten Læstadius er blitt formidlet gjennom vekkelsen, som i dag utgjør en halv million læstadianere i Norden og i Nord-Amerika. Det var gjennom flyttsamene at vekkelsen først spredde seg til norskekysten fra den svenske Lappmarken. Læstadius ble i sin tid beskyldt for det voldelige opprøret blant samene i Kautokeino i 1852, og i dag blir han beskyldt for å ha stjålet siste rest av den samiske mytologien og erstattet den med kristendom. Uansett er det ingen tvil om at Læstadius har hatt en sterk innflytelse på Nordkalottens urbefolkning og deres skjebne.

Billedtekst
Skuespiller Stein Bjørn har reist i Læstadius\' fotspor på jakt etter sine samiske røtter og samiske identitet.
Her sammen med moren Erna Nordby som i voksen alder har lært seg samisk.
(Foto Ole A. Holen.)


Egenprodusert religiøst program
Ved: Ole A. Holen, tlf. 22 23 55 35
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53