Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. februar 2000 kl 20.30 Halleluja!

Halleluja! (ttv)

NRK1 søndag 27. februar kl 20.30
Halleluja! (1:9)

Kjell Erik Moen tilbake

- \"Halleluja\" må være det mest brukte ordet i verden - og sannsynligvis også et av de mest misbrukte, sier Kjell Erik Moen som håper at hans serie har klart å vekke til live de riktige dimensjoner av ordet. I kveld starter han opp med ni nye programmer med gjester og artister i Sofienberg kirke i Oslo. Første gjest ut er Jon Eikemo.

- Jeg møter stadig folk som synes \"Halleluja\" er en misvisende tittel på denne serien, sier Kjell Erik Moen. - For mange har ordet \"halleluja\" en lettbent \"henda i været - nå priser vi Gud\"-klang, men for tenkende mennesker med skjellsettende livserfaringer har ordet en dypere mening som stemmer med den opprinnelige betydningen. Ordet er like fullt av sorg og erkjennelse som av glede, og alt dette henger sammen. Ingen glede uten sorg osv, sier programlederen.

Hver søndag til og med påske kan du følge Kjell Erik Moen med spennende gjester og noen av Norges beste artister.

Jon Eikemo hiver seg ut i de gamle salmene
Jon Eikemo ber alltid før han går på scenen. - Jeg kaller meg ikke kristen, men jeg tror på Gud og Jesus, sier Eikemo når han møter Kjell Erik Moen i det første av vårens \"Halleluja\"-program. Der får du også oppleve den populære skuespilleren i rollen som salmesanger.
- Det sitter i meg fra barndommen. Jeg lever vel ikke et spesielt \"kristent\" liv, men jeg er absolutt et religiøst menneske, sier Jon Eikemo, som innrømmer at aftenbønnen er noe som har fulgt ham hele livet. Dessuten ber han alltid før han går på scenen.
- Hvis jeg har noe på hjertet som jeg virkelig vil ha fram til publikum, så bruker jeg alle midler, også bønn, smiler Jon Eikemo.

Mellom bedehus og ungdomsklubb
Kjøpmannsønnen fra strilelandet utenfor Bergen fikk sitt nære, men også kompliserte forhold til kristentro inn med barnematen. Å vokse opp i en liten vestlandsbygd rett etter krigen var å vokse opp midt i drakampen mellom bedehuset og det \"syndige\" ungdomshuset. Unge Jon kom ikke umerket fra det, selv om det gikk langt bedre med ham enn med mange andre.
- Jeg kjenner folk som har fått problemer, ja. Svovelpredikanter er ikke alltid det sunneste for unge, uferdige sjeler.
I kveldens \"Halleluja\" snakker Jon Eikemo åpent om oppveksten på bedehuset, og om hvordan den formet ham på både godt og vondt. Blant det gode var for eksempel de gamle salmene - en kultur som Eikemo i dag ser det som en gave å ha fått med seg. I programmet synger han ikke mindre enn tre salmer av den nordnorske dikteren Elias Blix.
- Jeg kunne sunget omtrent hvem som helst av de store norske. Men Blix er en god representant for de beste; her er både naturen, troen og tvilen med, sier Jon Eikemo.

NRK1 søndag kl 20.30


Billedtekst
Jon Eikemo vokste opp med de beryktede svovelpredikantene. Møt ham hos Kjell Erik Moen på NRK1.
NRK-foto Ole Kaland

Programleder Kjell Erik Moen med ni nye program i serien \"Halleluja!\"
NRK-foto Anne liv Ekroll
Egenprodusert religiøst program
Programleder: Kjell Erik Moen
Ved: Bjørg Kittelsen og Marin Klaseie
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53