Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. september 2002 kl 19.55 Den blå planeten

Det bunnløse osean

Dokumentarserien om verdenshavene – ”Den blå planeten” – tar oss med ut i det bunnløse havet (del 3). Hvordan fortoner dyrelivet seg der hvor det ikke er noe å gjemme seg under, der alt bare er et 8000 meter dypt hull og det er 50 mil til nærmeste øy? Den norske kommentaren er ved Hans Chr. Alsvik.

I England er ”Den blå planeten” belønnet med presseforbundets kringkastingspris som beste dokumentarserie i 2001. Det tok BBC fem år å lage de åtte programmene, og serien er et forsøk på å sette sammen en komplett naturhistorie med levende bilder om livet i havet.

Blant klumpfisk og sardin
I det bunnløse havet finner dyrelivet skjul under alt som flyter. Halvmånefiskene plukker parasitter av skinnet til den bisarre tre meter lange klumpfisken, havskilpaddene tar en pause mens de småtygger på en skvulpende tømmerstokk, store stimer med sardin, avtrekkerfisk og utallige andre arter søker ly under alt vrakgods, skrammel og skrot som flyter. Med så ufattelig mye plass og så minimale ressurser – her for eksempel lite eller inget plankton – er det vanskelig å forstå at noe i det hele tatt kan leve her. Det bunnløse osean er det mest utfordrende av alle levesteder i havet.

Mer om serien
- Vi vet mer om månens overflate enn vi gjør om det som skjuler seg på de store havdypene.
BBC-serien ”Den blå planeten” er et forsøk på å lage en komplett naturhistorie med levende bilder om livet i havet. Derfor har vi investert mer tid og ressurser enn noen gang før i denne serien, sier Alastair Fothergill, producer for ”Den blå planeten”.

Verdenshavene dominerer værsystemene, og de opprettholder en enorm variasjon av livsformer, fra de største hvalene til det minste planktonet. ”Den blå planeten” åpner med en demonstrasjon av de sammensatte systemene av biologiske og fysiske krefter som verdenshavene utgjør. Skalaen og kreftene i alt dette er enorm.

I sendingene følger Hans Chr. Alsviks stemme oss ned til de store dypene, helt ned til den ensligste dypvannsfisk. Vi blir med ut på storhavene der jegere og bytte finnes i ufattelige mengder – hvis du bare finner fram til dem. Polhavene, Arktis og Antarktis har et eget program i serien, det rike og fargestrålende Korallhavet likeså. Årstidenes innflytelse på havet er viet et inngående studium, bl.a. med opptak fra Nord-Norge.

Engelsk naturprogram i seks deler fra BBC
Norsk kommentar: Hans Chr. Alsvik
Originaltittel: The Blue Planet
Producer: Alastair Fothergill
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57