Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 5. januar 2001 kl 00.05 Pink Floyd - en gruppe møter veggen

Pink Floyd en gruppe møter veggen (t)

NRK1 fredag 5. januar kl 00.05
Pink Floyd - en gruppe møter veggen

Legendene bak \"The Wall\"

I 1980 fremførte den legendariske britiske gruppa Pink Floyd dobbeltalbumet \"The Wall\" for første gang på scenen. I kveld får vi for første gang høre den offisielle versjonen om tilblivelsen av både platen, konsertversjonen og spillefilmen \"Pink Floyd - The Wall\".

Pink Floyd ble dannet i 1965 med Roger Waters, Richard Wright, Nick Mason og Syd Barret, erstattet i 1968 av David Gilmour. Etter en del uoverensstemmelser blant medlemmene, og etter noe turnévirksomhet, forlot den angivelige lederen, Roger Waters, gruppa for godt. Pink Floyd ble oppløst i 1983 og gjenforent, uten Waters, i 1987.

Multimedieshow
Pink Floyds varemerke er multimedieshow. Det var tidlig på året i 1966, under en konsert ved Essex-universitetet, at de første gang brukte levende bilder som bakgrunn da de spilte. Det var på denne tiden de gikk over fra coverlåter til å spille selvkomponerte, eksperimentelle låter, gjerne med en halvtimes varighet. Pink Floyd fikk fort status som undergrunnsband nummer én.

1967 er på mange måter blitt stående som det viktigste året i gruppas historie. Det var da de fikk platekontrakten som resulterte i to singler og \"Piper at the Gates of Dawn\", et album som den dag i dag regnes som en av rockens klassikere. I 1973 kom albumet \"Dark Side of the Moon\".

The Wall
Dobbeltalbumet \"The Wall\" ble innspilt i 1979 fra april til utgivelsen i november. Albumet ble en gedigen suksess med 600 000 solgte eksemplarer bare i England de fire første ukene. I 1982 kom filmen \"Pink Floyd - The Wall\".

Med \"The Wall\", både som film, show og album, var det definitivt slutt på Pink Floyd slik publikum siden 1968 hadde kjent dem. Spørsmålet var nå hva som skulle skje videre. Roger Waters hadde helt tatt over som gruppas leder, og han var, ifølge seg selv, Pink Floyd. Roger Waters syntes for øvrig at filmen \"The Wall\" var elendig, og dette gjenspeiler seg på platen \"The Final Cut\" (1983). På coveret er det en soldat i uniform. Han holder en filmrull under armen, og har en kniv i ryggen. Dette skal forestille Alan Parker, regissøren av filmen...

I filmen \"The Wall\" er det flere scener fra en krigsfilm på tv fra andre verdenskrig under tittelen \"The Dambusters\". Sangen i begynnelsen av filmen heter \"The Little Boy that Santa Forgot\", og det er Vera Lynn som synger.

NRK1 fredag kl 00.05

Britisk produksjon
Originaltittel: Pink Floyd - Behind the Wall
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)