Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. mai 2001 kl 09.45 Det går alltid et tog - 17. mai!

Norge i feststemning

Vera Kvaal vandrer rundt i et festkledd Oslo og snakker med store og små 17.mai-entusiaster (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Vera Kvaal vandrer rundt i et festkledd Oslo og snakker med store og små 17.mai-entusiaster (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Med utgangspunkt i Oslo sender NRK sine feststemte rapporter fra 17. mai-feiringen rundt omkring i Norge. Foruten Oslo er det i år Ål i Hallingdal, Kristiansund og Brønnøysund som deler sin feiring med tv-seerne.

Som i fjor sender NRK fra feiringen i Oslo i to kanaler. Etter at kongefamilien har kommet ut på slottsbalkongen og barnetoget i Oslo har startet, sender NRK2 kontinuerlig fra Oslo, også når distriktene viser sine innslag i NRK1.

I år som i fjor er det Vera Kvaal som lager stemningsrapporter fra barnetogene i Oslo, mens Gunnar Grøndahl og Cille Biermann inntar kommentatorboksen på Slottsplassen.

Det er 110 skoler i Oslo som skal hilse kongefamilien på slottsbalkongen. I år vil også kronprinsens forlovede, Mette-Marit Tjessem Høiby, ta i mot folkets hyllest.

I Ål i Hallingdal står den bunadskledde reporteren Svein Olav Tovsrud klar, og i operabyen Kristiansund er NRK-reporterne Kitty Eide og Steinar Høgsve i 17. mai-stemning. Inger-Gunn Sande er redaksjonssjef i NRK Troms, men er født i Brønnøysund. Fra barndomsstedet formidler hun stor stemning og mye musikk.

Korps og Nordraak
Sendingen fra Oslo vil dreie seg en del om skolekorpsenes historie. Det har vært forskjellige typer amatørkorps i Norge helt fra 1860-tallet, men Møllergata skole var først ute med et rent skolekorps i 1901.

Rikard Nordraak, mannen som skrev melodien til ”Ja, vi elsker”, døde i 1866, bare 24 år gammel i Berlin, hvor han ble begravd. Bjørnstjerne Bjørnson satte i gang en innsamling og fikk reist en bauta over Rikard Nordraak i Berlin. Nordraaks kiste ble imidlertid ført hjem til Norge i 1925, og bisatt i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Nå har den norske ambassaden i Berlin overtatt ansvaret for Rikard Nordraaks bauta, og hver 17. mai er det meningen at stedet skal være et samlingssted for nordmenn i Berlin.

Ål i Hallingdal
Ål er kulturbygda i Hallingdal, og her vekkes folk til dåd av lurblåsing, ikke kanoner. Dessuten er bunadstradisjonen svært levende i bygda – ikke minst blant unge menn, kan reporter Svein Olav Tovsrud fortelle. Ellers blir det også stilt spørsmål om det er mulig å skrive nye 17. mai-sanger i dag, eller om alle sangene for nasjonaldagen er skrevet før. Kulturlivet i Ål inkluderer også gruppa Hellbillies, og på en eller annen måte dukker de opp i innslagene fra Hallingdal.

Kristiansund
Stikkordene her er ”sjø og opera”. Kristiansundsoperaen er i sentrum, akkurat som den gamle havna. Og selvfølgelig får vi høre Edvard Fliflet Bræins ”Ut mot havet”. – Ingen 17. mai uten den, og i hvert fall ikke fra Kristiansund, sier reporter Steinar Høgsve, som sammen med Kitty Eide bringer 17. mai-stemning fra operabyen på Nordmøre.

Brønnøysund
Inger-Gunn Sande, som rapporterer fra sin fødeby Brønnøysund, kan fortelle at Brønnøysund Musikkorps har en helt spesiell tradisjon klokka sju om morgenen hver 17. mai. Korpsånden er svært levende i Brønnøysund, og alle byer med respekt for selv har hjelpekorps. Brønnøysund har to, kan Inger-Gunn fortelle. Det andre består av 25 damer – og ett mannlig medlem. Det kan hende vi får se ”Halling-break” med noen spreke skoleelever, og selvfølgelig mange glimt fra barnetoget.

Et 45 minutters sammendrag av formiddagens sending blir sendt på NRK1 kl 21.15.

Egenproduksjon fra Faktaavdelingen
Programledere Gunnar Grøndahl, Cille Biermann, Vera Kvaal, Svein Olav Tovsrud, Steinar Høgsve, Kitty Eide og Inger-Gunn Sande
Prosjektleder Anne Gammelsæter, tlf: 23 04 96 97
Pressekontakt inger larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Gunnar Grøndahl og Cille Biermann kommenterer fra Slottsplassen i Oslo (NRK-foto: Ole Kaland)

2. Vera Kvaal vandrer rundt i et festkledd Oslo og snakker med store og små 17.mai-entusiaster (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)