Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. november 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Ugle, øgle, falk og frosk

Video i villmark

Forskeren Ronny Steen studerer tårnfalkenes familieliv i Trysil. (Foto:Trond Berg)
Forskeren Ronny Steen studerer tårnfalkenes familieliv i Trysil. (Foto:Trond Berg)
Moderne teknologi i fuglekassa er det som skal til for å få greie på naturens hemmeligheter. Fra videoovervåkede ugler og falker tikker informasjonen inn. Og de kompliserte sammenhengene i naturen blir enda litt klarere.

I Hedmarks grenseskoger lever den sjeldne slagugla og den mer vanlige tårnfalken. Begge er pasjonerte musejegere. Smågnagerne i skogbunnen er deres livsgrunnlag. Men siden musebestanden varierer voldsomt fra år til år, trenger disse fuglene alternativer.

Slagugla er en stor ugle som bærer sitt navn med rette. Moren går resolutt til angrep når hun føler at ungene er i fare. Så når forsker Gunnar Nyhus nødvendigvis må opp i reiret for å rigge til overvåkningsutstyr, må han regne med juling. Mang en gang flyter det forskerblod.

Tårnfalken er en helt annen type fugl. Grasiøs og lett. I Trysil har ornitologer hengt opp mange hundre kasser til den lille falken. Og tårnfalken har tatt dem i bruk.

Forskerne Gunnar Nyhus og Ronny Steen forsøker å forstå sammenhengen mellom dyra og fuglene i skogen. Det er ikke lett. Skal man ha noen mulighet, må man så nøyaktig som mulig finne ut hva de spiser. Både tårnfalk og slagugle kvitter seg med ufordøyelige matrester i såkalte gulpeboller, og eldre studier har analysert disse for å finne ut hva fuglene har spist.

Men takket være videoovervåking kan forskerne nå få fasiten på hva slags mat foreldrene har med hjem til ungene sine. Og noen overraskelser har det blitt. Når smågnagerne svikter, er det andre dyr som dukker opp på matseddelen til falk og ugle.

Vekselvarme dyr som firfirsle og frosk er kanskje viktigere for tårnfalk og slagugle enn noen tidligere har trodd. Krypdyr og amfibier som lever sitt anonyme stille liv i lyng og sump. Antagelig er disse dyra viktigere for skogenes økosystem enn vi hittil har trodd.


Egenproduksjon 2009
Progamleder: Trond Berg, mobil 95177298, trond.berg@nrk.no
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil 93496759
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900