Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. juni 2003 kl 19.30 Vi på Langedrag

Storfamilien på Langedrag


I sommer byr NRK1 på et gjensyn med den populære familieserien som tar oss med til Langedrag naturpark og leirskole øverst i Numedal. I hele 26 episoder følger vi mennesker og dyr gjennom små og store begivenheter på den unike fjellgården.

Tusen meter over havet, med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal, ligger Langedrag naturpark. Dette fristedet for barn og dyr ble etablert av ekteparet Eva og Edvin Thorson i 1980. Stedet er en populær arbeidsplass for mennesker med en glødende interesse for dyr. Foruten en mengde husdyr, finnes her også ville dyr som ulv og gaupe.

Populær serie
Våren 2001 hadde "Vi på Langedrag" gjennomsnittlig 590 000 seere hver uke og en markedsandel på over 46%. Toppen ble nådd 17. mai samme år, da hele 717 000 fulgte med på dagliglivet på Langedrag. Markedsandlen var på over 58%.

Dagliglivet
I serien møter vi gründerne Eva og Edvin Thorson, deres datter Tuva som er dyreansvarlig på Langedrag, og hennes unge døtre Marie og Torun. Også ansatte og praktikanter gir oss det rette inntrykket av hvordan tiilværelsen arter seg i naturparken.

Vi er med på følling og lamming, opplever små gaupeunger som ser dagens lys, men også at dyr blir syke, skadet eller dør.

Nært forhold
Arne Nævra og Stein Hage utgjør tomannsteamet bak serien "Vi på Langedrag". Under deler av produksjonen nærmest bodde de på Langedrag. - Det var nødvendig for å gli inn i miljøet og for at vi skulle være på plass når noe skjedde. Alle på gården hadde stående ordre om å varsle oss, uansett tid på døgnet, forteller Arne Nævra.

Naturfotografen Arne Nævra har hatt et nært forhold til Langedrag gjennom mange år. Blant annet har han laget mange innslag til "Ut i naturen" fra denne spesielle naturparken, fjellgården og leirskolen, og han skjønte at her var det stoff til en tv-serie.

Sjeldne dyr
Langedrag er kanskje best kjent for sine ville dyr som ulv og gaupe, men har også sjeldne husdyrarter som yak-kveg og mufflonsau. Menneskene som bor og arbeider på Langedrag er opptatt av dyr, natur og friluftsliv.

- Jeg er fascinert av gründeren Edvin Thorsons grunnidé, forteller Arne Nævra. - Langedrag naturpark drives på dyrenes premisser med naturen som læremester. Thorson er også svært opptatt av at samvær med dyr kan være god terapi. Og ærefrykt for livet ligger til grunn for all virksomhet her. De som kommer til Langedrag, enten det er leirskoleelever eller andre besøkende, får en forståelse for denne grunnideen.

Geitefødsel
I den første episoden skal vi blant annet bli med ned i fjøset en tidlig morgen og oppleve at geitekje ser dagens lys, vi skal møte de sosialiserte, tamme ulvene Ask og Embla på nært hold og vi skal se at familien Thorson får et nytt familiemedlem. En hundevalp kommer nemlig til gården. Dessuten skal vi følge hestejenta Marie (15) i arbeidet med fjordhestene på gården. Denne gangen trener hun Vilje i sprang - som første skritt på veg mot NM.

Det kan til tider bli folksomt på Langedrag. Leirskolen og ridesentret tiltrekker mange barn og unge. Muligheten til å se ulv og gaupe på nært hold gjør at både enkeltpersoner og grupper legger veien om Langedrag. De er gjestfrie her på gården. I storstua kan man benke seg rundt langbordene og nyte blant annet ost fra gårdens eget ysteri, mens man slapper av og beundrer den storslagne utsikten.

- Naturen rundt Langedrag er et kapittel for seg, og vi spiller selvsagt på naturelementene, forteller Nævra. Her er ørn og villrein, og det er gode muligheter for jakt og fiske.


Dokumentarserie i 26 episoder
Regi og foto: Arne Nævra
Foto og redigering: Stein Hage
Musikk: Sigmund Groven
NRK-koordinator: Chris Foss
Pressekontakt: Anna-Marie Normann , 23 04 78 53 / 907 75 758
LENKER
  • Les mer