Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. oktober 2001 kl 19.45 Livskraft

Til inntekt for et verdig liv

Helene Sandvig og Anders Magnus er programledere for tv-aksjonen 21. oktober på NRK1. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Helene Sandvig og Anders Magnus er programledere for tv-aksjonen 21. oktober på NRK1. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Tekst: Hilde Ljøen

Kampen mot hiv og aids er formålet for årets tv-aksjon, og pengene går til Kirkens Nødhjelps prosjekter i Europa, Asia, Latin-Amerika og Afrika. Hva er da mer naturlig enn at NRKs utenrikskorrespondet i Afrika, verdensdelen som har flest hiv-ofre, leder maratonsendingen på NRK 21. oktober? Og at Norges mest kjente helsefjes også sitter ved roret denne dagen? Anders Magnus og Helene Sandvig er årets programledere.


- Det er en ære for oss å få være programledere for årets tv-aksjon. Det er som å stå i spissen for en nasjonal dugnad, sier Helene som for anledningen har permisjon fra helsemagasinet Puls.

Mens Helene i tre år har snakket til oss om hjemlige helseplager, har Anders like lenge vært stasjonert i en del av verden der hiv og aids er et gedigent og ufattelig problem. Landene sør for Sahara har bare 10 prosent av jordens befolkning, men rundt 70 prosent av verdens hiv-smittede bor her. I hvert fall er det slik etter dagens beregninger, men man frykter store mørketall. Blant annet har Kina med sine mer enn 1,2 milliarder innbyggere, foreløpig ingen statistikk over hiv-smittede.

Også vi er i faresonen
I vår del av verden derimot er hiv og aids under kontroll. Tror vi, for i følge Anders er vi på ville veier dersom vi innbiller oss at problemet ikke angår oss. – Vi er like mye i faresonen som alle andre i verden. Nordmenn reiser jo til land med utbredelse av hiv og aids, og mange risikerer å ta smitten med seg hjem.

Derfor er formålet for årets innsamlingsaksjon viktig for Anders, som ikke nølte med å svare ja da han ble spurt om å være programleder. - Ved å gi penger til landene som virkelig er rammet, er vi med og forebygger utbredelse her hjemme. Det er rett og slett hjelp til selvhjelp.

- Smitten brer seg på tvers av landegrenser, nasjonalitet og seksuell legning, skyter Helene inn. - Det er likevel mennesker som går rundt i Norge og ikke vet at de er hiv-smittet. Også her er det mørketall.

Lyspunkt
I forbindelse med forberedelsene til tv-aksjonen dro programlederparet til to av landene som aksjonens penger er øremerket til, Etiopia og Brasil.

Forholdene gjorde et dypt inntrykk på Helene, men hun observerte også flere lyspunkter som gav håp, takket være Kirkens Nødhjelps prosjekter. - Kirkens Nødhjelp jobber tett med lokale organisasjoner. Her får de som er smittet av hiv, sitt eget kontaktnett som gir dem omsorg og veiledning til medisinering, sier Helene.

Under det ni dager lange oppholdet i Brasil besøkte hun og Anders blant annet GAPA Bahia, den lokale organisasjonen som har organisert besøkstjeneste for hiv-ofrene.

Programlederne forteller også om en ung mann de møtte i Etiopia hvor de var i åtte dager. Da han ble hiv-smittet, mistet han jobben, kjæresten og familien. Men han ble fanget opp av den lokale organisasjonen, og den gav ham et fellesskap, nytt håp og en ny tilværelse. Nå jobber han aktivt for å hjelpe andre i samme situasjon.

Både Anders og Helene berømmer Kirkens Nødhjelps arbeidsmetode. De jobber ryddig og gjennomtenkt, og ettersom de benytter lokale organisasjoner, unngår de å måtte bygge opp egne, kostbare hjelpeapparater. Kirkens Nødhjelps strategi er å trekke seg ut etter hvert som de lokale er selvhjulpne, noe Anders ser på som en stor fordel.

- Folk i disse landene ønsker å være uavhengig av den hvite mann. Samtidig er de stolte over at vi her oppe bryr oss. Det rører dem dypt, sier han.

Skam og verdighet
Å være hiv-smittet er forbundet med sterke negative følelser. Fordommer og taushet går hånd i hånd med skammen, ikke bare over å være smittet, men også over å bli utstøtt av samfunnet. For her er ikke den etiopiske gutten et enkeltstående tilfelle. Snarere tegner hans historie et mønster for de fleste hiv-ofre.

- Under slike forhold er det ikke rart at folks verdighet blir krenket, sier Helene. - Det er forresten like mye fordommer rundt hiv og aids her i Norge som i andre land. Dette skal tv-aksjonen være med å bøte på. Som programledere vil vi være med å skape en bevissthet, og vi ønsker å inspirere folk til å fordype seg i problemet. Det er viktig at man bryr seg.

- Jeg tror også folk er glade for å få anledning til å hjelpe, fortsetter Anders . – Vi eier så mye, og det er fint å kunne gi litt av overfloden til andre. Riktignok gir vi bistand over statsbudsjettet, men det er mer personlig når vi kan gi penger direkte.

For både Anders og Helene er det viktig å få frem at Kirkens Nødhjelp er til å stole på. - Vi vet at hos dem havner pengene på rett sted, og ikke i lommene til en administrasjon.

Alle målgrupper
Helene er et typisk ”barn av innsamlingsaksjon-tradisjonen”. Hun forteller at hun hvert år har sittet hjemme og ventet på at bøssebærerne skulle ringe på. Søndag 21. oktober blir hun imidlertid ikke å finne bak sin egen dør. Tvert imot er hun klar i studio på Marienlyst sammen med Anders og mange, mange gjester. Målgruppen er ”alle”, men hvem som dukker opp i studio sier de ingenting om.

- Vi vil i hvert fall ikke bare ha besøk av menn med slips, konstaterer Helene og hennes makker er skjønt enig.


Prosjektleder: Anne Gammelsæter, tlf. 23 04 96 97
Pressekontakt: Helene Amlie, tlf. 23 04 77 51


Bilde
Helene Sandvig og Anders Magnus er programledere for tv-aksjonen 21. oktober på NRK1. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)