Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. februar 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)

NRK1 søndag 27. februar kl 18.30
Newton (8:17)

Newton fortsetter temaet kommunikasjon med kjeledyrene våre. Det blir et nytt møte med Arild i Amasonas, og for siste gang skal vi til Fransk Guyana sammen med åttendeklassen fra Enebakk Ungdomsskole.

Under temaet kommunikasjon med kjeledyr har vi i et tidligere program tatt for oss katten - denne gang ser vi på hunden og hvordan den kommuniserer med oss og hverandre. Hvordan kan hundens ulike kroppsbevegelser og uttrykk tolkes? Fins det et \"hundespråk\"? Ja, mener eksperter på området og forklarer ned til minste voff!
For siste gang skal vi til Fransk Guyana, der åttendeklassen fra Enebakk Ungdomsskole er på besøk hos ESA, Europeisk romfartssenter. Klassen vant en stilkonkurranse, og premien var denne reisen til Sør-Amerika. De har tidligere vært på båttur innover i regnskogen og på besøk på romfartssenteret. I dag skjer de siste forberedelsene før rakettoppskytingen, men først drar klassen for å se en jaguar i bur. Det de ikke hadde forventet, var å bli invitert med inn i buret sammen med jaguaren! Gjett hvor mange av dem som blir spist!

Arild i Amasonas
I Amasonas får Arild hjelp til å hakke hull på en paranøtt med en skikkelig machete. De paranøttene vi spiser til jul, er hentet ut av et tykt skall på størrelse med en kokosnøtt. Der ligger de tett i tett. Men det er ikke mange som får hull på denne nøtta. Bortsett fra macheten, er det bare en liten gnager i skogen der paratrærne vokser, som har tenner sterke og spisse nok til det. Gnageren gjør en viktig jobb, og er en del av en større næringskjede som også innbefatter bier og orkidéblomster. Og alle er avhengige av hverandre.

Hva er rav?
Du har sikkert sett smykker av rav. Men vet du hva rav egentlig er? Følg med i Newton, da blir du litt klokere!

NRK1 søndag kl 18.30

Bildetekst
Hunder er tema i kveldens program.

Har har programlederen, Ole A. Sivertsen to små valper i sin hånd.

Arild har knekket en paranøtt.

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder Ole André Sivertsen
Regi: Trine Aune
Prosjektleder; Kirsti Asskildt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53