Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. mars 2010 kl 22.30 Bokprogrammet: Beretninger fra bygdenorge

Langt fra byens larm

Helene Guåkers debutroman
Helene Guåkers debutroman "Kjør" handler om fartsglade Marianne. Bokprogrammet møter henne i en amcar-klubb på Hedemarken. (Foto: NRK)
Er bonderomantikken kommet tilbake? Mye kan tyde på det: Trendforskerne snakker om at "bøndene blir den nye adelen", TV-kanalene har stor suksess med bygderomantiske serier og en ny generasjon norske forfattere skriver om livet på bygda med glimt i øyet. Bokprogrammet har møtt tre av dem.

Helene Guåker vokste opp med et lidenskapelig forhold til biler og bilkjøring. Nå debuterer hun med romanen "Kjør!", som handler om fartsglade og bilgale Marianne og hennes store kjærlighet: En rød Chevrolet Chevelle. Når Bokprogrammet skal møte Helene Guåker, skjer det naturlig nok i en amcar-klubb på Hedemarken, og samtalen dreier seg først og fremst om bilen som fascinasjonsobjekt og frihetssymbol.

Mørke hemmeligheter i Gudbrandsdalen
Biler har også spilt en viktig rolle i livet og forfatterskapet til Lars Mytting, som blant annet titulerer seg selvlært jaguarmekaniker. Myttings nye roman, "Vårofferet", er lagt til forfatterens egne hjemtrakter i Gudbrandsdalen. En fremmed ankommer den lille bygda og bidrar til å avdekke mørke hemmeligheter.

"Vårofferet" er et dramatisk skjebnedrama om mannsroller og lengsel etter heltedåd, med innslag av svart humor. Blant Lars Myttings forbilder er den amerikanske forfatteren Cormac McCarthy. Men denne historien kunne bare funnet sted i et norsk bygdesamfunn, understreker han.

Feelgood fra Finnmark
Et ganske annet stykke Norge møter vi i Magne Hovdens første voksenroman, "Sameland", som av forlaget har fått merkelappen "feelgood fra Finnmark". Sentralt i denne temmelig elleville beretningen står Leif og Roy, to oppfinnsomme, men arbeidssky kamerater på evig jakt etter raske penger. Nå vil de starte opplevelsessenteret "Sameland". Her skal naive turister på jakt etter autentisk kultur og natur få sjansen til å "finne sitt indre reinsdyr".

Bokprogrammet møter Magne Hovden i Kirkenes og får noen ekte Finnmarks-opplevelser på kjøpet.


Egenproduksjon, 2010
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg,
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900