Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. august 2009 kl 23.15 Tudors

Utropt til kjetter

Tvilen plager kong Henrik VIII (Jonathan Rhys Meyers), mens Anne Boleyn (Natalie Dormer) gjør det hun kan for å tekkes ham. (foto: 2007 TM Productions Limited and PA Tudors Inc)
Tvilen plager kong Henrik VIII (Jonathan Rhys Meyers), mens Anne Boleyn (Natalie Dormer) gjør det hun kan for å tekkes ham. (foto: 2007 TM Productions Limited and PA Tudors Inc)
Den nye paven i Rom mener at henrettelsene av Sir Thomas More og Cardinal Fisher rett og slett er ensbetydende med mord, og erklærer derfor kongen som kjetter. Kong Henrik på sin side holder fast ved sitt brudd med pavekirken og sitt store forbruk av elskerinner.

Pavens sendemann i England blir fortalt at kongen er forhekset, og at bare ved å ta Anne Boleyn av dage, kan han komme til seg selv igjen. Anne frykter med rette for sitt og datteren Elisabeths liv. Kongen er derimot mest opptatt av å sikre Englands makt i Europa, og lover prinsesse Elisabeth bort til den franske kongens sønn.

Imens har den mektigste av Henriks ministre, Thomas Cromwell, avdekket korrupsjon i kirken og planer om landssvik. Da kongen får høre om dette og at franskekongen ikke kan akseptere prinsesse Elisabeth, begynner han å revurdere den påbegynte reformasjonen av den engelske kirken samt sitt ekteskap med Anne Boleyn.

Om serien
Et glitrende lag av skuespillere med Jonathan Rhys Meyers i spissen, holdt publikum i sin hule hånd gjennom ti episoder i fjor sommer. Serie to av The Tudors sendes nå
for dem som liker blandingen av dramatisk kostymefilm, underholdning og engelsk historie.

Ved hjelp av et manus godt balansert mellom spektakulær underholdning og historiekunnskap, har manusforfatteren Michael Hirst fortsatt serien akkurat i 1531 da England er preget av kampen mellom paven og kongen, samtidig med at kong Henrik strever med å få en arveprins. Denne andre delen av The Tudors strekker seg over en periode på fem stormfulle år, da Anne Boleyn er en sentral figur i engelsk historie. Hennes første datter, prinsesse Elisabeth, blir født i 1533, og i siste episode må Anne som kjent, gå den tunge veien til skafottet.

Serien sendes i reprise hver torsdag kveld på NRK3

Britisk dramaserie (6:10) (2007)
Sony Pictures Television International
Regi: Jeremy Podeswa
Manus: Michael Hirst
I rollene: Jonathan Rhys Meyers, Henry Cavill, Jeremy Northam, Natalie Dormer, og Maria Doyle Kennedy.
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900