Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. desember 2005 kl 19.55 Store norske: Kim Friele

Seksualpolitikkens vakthund

Astrid Nøkleby Heiberg er forkjemper for Kim Friele (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Astrid Nøkleby Heiberg er forkjemper for Kim Friele (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
-Kim Friele (70) har reddet mange liv, i den betydning av at mange ikke har tatt sitt liv, sier Astrid Nøkleby Heiberg. Hun tar til orde for at Frieles grensesprengende arbeid for de homofiles rettigheter bør gi henne hederstittelen "Århundrets nordmann".

I programmet får vi se bilder fra Kim Frieles tidlige kamp for homofiles rettigheter og frem til i dag. Friele var nemlig den første i Norge som ga homofili et ansikt. Selv satt Kim Friele på en benk i Studenterlunden i ett år, før hun oppdaget noen hun trodde "var som henne"!

I 1963 kom hun i kontakt med Forbundet av 1948, som da eksisterte som en hemmelig organisasjon. Hun kom raskt til å spille en viktig rolle i organisasjonen, og var leder av forbundet fra 1966 til 1971, og seinere generalsekretær fram til 1989. Hennes arbeid bidro til at straffeloven i 1972 ble endret slik at homofile handlinger mellom menn ikke lenger var forbudt. Homofili ble også strøket som "mental forstyrrelse" i 1978. Homofile ble lovbeskyttet mot diskriminering i 1981, og fikk rett til partnerskap i 1993.

I kveld leter stuntreporter Linda Eide etter (homo)tegn i tiden og spør seg hvordan folk visste de var homofile tidligere. Hun oppsøker også en gammel venn av Friele som takker henne for at han fikk mot til å stå frem.

- Du kan rømme så langt du vil, men du kan ikke rømme fra deg selv, var ordene Kim ga sin gode venn, og som fikk ham til å forstå at han måtte leve sitt liv slik han var.

Siden 1989 har Friele vært statsstipendiat og bosatt seg på Haugastøl. Men hun deltar fortsatt i samfunnsdebatten rundt homofiles rettigheter når hun synes det trengs.

Astrid Nøkleby Heiberg er forkjemper for Kim Friele
- Kim Friele har gjort det mulig for mennesker å leve et liv som seg selv her i landet. Er ikke det det største av alt, å være en frigjører? spør psykiateren og politikeren Astrid Nøkleby Heiberg.

Astrid Nøkleby Heiberg ble først kjent med Kim Friele i 1970 da hun som psykiater skulle undervise medisinske studenter i seksualitetens problemer.
Hun innså raskt at homofili var en naturlig del av dette, men siden faglitteraturen ikke kunne bidra, søkte hun andre kilder. Slik kom hun i kontakt med Friele som sa seg villig til å informere studentene om homofili.

Om serien:
10 norske storheter konkurrerer om å bli århundrets nordmann. Felles for dem alle er at de har levd mellom 1905 og 2005.

Hver kandidat har sin egen "forkjemper" som taler deres sak, men det er opp til seerne å stemme frem en vinner. Vinneren blir kåret på direkten 17. desember.

Forkjemperen fungerer som en slags programleder, men vedkommende tar samtidig stilling til og argumenterer for sin kandidat. I programmene lærer vi på kjenne de ti kandidatene på en ny måte, sett gjennom forkjemperens øyne.

Linda Eide er fast stuntreporter og gir samtidig et nyansert bilde av kandidatene. I hvert program har hun to innslag der hun belyser ulike sider ved de nominertes personlighet – på en litt annerledes måte.

For å stemme på de ulike kandidatene til Store norske har du tre valg:
telefon: 82947010 (pris 2,27)
SMS: sn til 1905 pris: 2, 27 pr. melding
Internett: www.nrk.no/storenorske

Egenprodusert dokumentarserie (2005)
Prosjektleder: Rune Møklebust: 97585849
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,