Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. januar 2006 kl 20.25 Etter tsunamien

Fortsatt hjemløs på Sri Lanka

Sunhil mistet både huset og båten under tsunamien for litt over et år siden. Nå vil regjeringen tvinge ham til å flytte fra havet og langt inn i jungelen. (Foto: Lars Granstrand/SVT)
Sunhil mistet både huset og båten under tsunamien for litt over et år siden. Nå vil regjeringen tvinge ham til å flytte fra havet og langt inn i jungelen. (Foto: Lars Granstrand/SVT)
I et telt på Sri Lanka sitter fiskeren Sunhil og venter på å få et sted å bo etter tsunamien i romjulen 2004. Han får ikke lov til å reparere sitt gamle hus, som i følge regjeringen ligger for nært stranden. I stedet har han fått en tomt i en grop, langt inne i jungelen. Her har Røde Kors lovet å bygge et nytt hus til familien hans.

Da tsunamien rammet Sri Lanka, mistet Sunhil alt han eide. Nå står utrolig nok millionene som Røde Kors har samlet inn, mellom ham og en gjenoppbygging av familiens liv ved havet.

Alle ville hjelpe
Aldri har forutsetningene for hjelpearbeid vært bedre. Etter tsunamien ville mennesker over hele verden bidra til de rammede, og for første gang i verdenshistorien hadde Røde Kors nok midler til å hjelpe alle som ville trenge det. – Gjennom internett pleier vi å få inn rundt 400 000 kroner hvert år, forteller Johan af Donner i svenske Røde kors. – Nå fikk vi inn 26 millioner på to uker.

Til sammen ga svenskene over en halv milliard svenske kroner gjennom Røde Kors. Men nå vil Sri Lankas regjering tvinge titusenvis av mennesker bort fra hjembyene sine. Røde Kors har protestert, men har gått regjeringen i møte ved å love å bygge 15 000 boliger.

- Man får ta det man får, det er ingenting vi kan gjøre, sier Sunhil. – Men vi er ikke glade.

Svensk dokumentar (2005)
Originaltittel: Dokument inifrån: Efter tsunamin
Produsert av: SVT
Prosjektleder NRK: Arne O. Holm
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252