Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. juni 2001 kl 20.00 Min hage: Fiin gammel i Bergen

Fiin gammel i Bergen

. Synnøve Kløve-Graue er vår kyndige guide i Wallemhagen i Bergen (Foto: Irene Nesse/NRK)
. Synnøve Kløve-Graue er vår kyndige guide i Wallemhagen i Bergen (Foto: Irene Nesse/NRK)
I dette programmet skal vi besøke Wallem-Steckmest-eiendommen i Erviken i Bergen. Her får vi oppleve noe av fortidens fornemme hagekunst. Anleggsgartner Ingolf Eide, som anla flere større hager tidlig på 1900-tallet, er utgangspunktet for dette programmet. Landskapsarkitekt Synnøve Kløve-Graue, som har stor forkjærlighet for hagene til Eide, er vår kyndige guide.

Hagen ligger idyllisk til ved sjøen, og ble anlagt av Ingolf Eide rundt 1920. Han anla flere større hager på den tiden, men dessverre er det få av dem som er holdt i hevd fram til våre dager. Det er imidlertid Wallemhagen, og den bugner av rododendron, stauder, roser og vårblomstrende løker som er tidstypiske for perioden 1900 -30.

Eide var påvirket av den engelske stilen og anla små hageganger som slynger seg mellom plener og bed, under kirsebærtrærne og opp mot en naturhage, bestående av lyng, ulike busker og trær og rododendron. Et par praktfulle blodbøker er blikkfang i den 50 mål store hagen, som også rommer noen nydelige anlagte dammer og broer som krysser disse.

Et og et halvt årsverk må til for å holde hagen i stand. Vi møter blant andre en av gartnerne som tar seg av vedlikeholdet, og som sagt landskapsarkitekt Synnøve Kløve-Graue.

Om ”Min hage”
På fjerde året skal vi rusle i godtfolks hager. Hver torsdag i ti uker besøker vi hageeiere med en glødende interesse for alt som spirer og gror. Serien bringer oss landet rundt og viser et imponerende mangfold under svært varierende klimatiske forhold. – Våre hageprogrammer har truffet et stort publikum, forteller redaksjonssjef Harald Reitan. Han tror det skyldes kombinasjonen av opplevelse og fakta – og hageeiere som har noe på hjertet. I tillegg trekker han fram tilfredsstillelsen ved å se at innsatsen gir resultater.

Naturprogram produsert av NRK Hordaland
Ved Trond Lillealtern og Terje Dale
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Synnøve Kløve-Graue er vår kyndige guide i Wallemhagen i Bergen (Foto: Irene Nesse/NRK)
2. Wallem-Steckmest eiendommen i Erviken i Bergen er et praktfullt hageanlegg (Foto: Irene Nesse/NRK)
3. Den idylliske hagen ble anlagt av Ingolf Eide rundt 1920 (Foto: Irene Nesse/NRK)
4. Hagen bugner av trær, busker og blomster (Foto: Irene Nesse/NRK)