Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 27. september 2010 kl 21.30 Nasjonalgalleriet

Tatoveringskunst og Versailles


Tatoveringstradisjonen blant kriminelle russere er som et eget språk. Amerikaneren Scott Campbell har tatovert både Louis Vuittons veskedesign og designerstjernen Marc Jacobs selv. Og hvorfor er det Beatles-tilstander i Versailles? Dette får du vite mer om i kveldens Nasjonalgalleri.

Russiske Nicolai Lilin har skevet sin livshistorie i boken "Sibirsk oppdragelse" hvor hans liv blant røverfolket urkaene beskrives i nådeløs detalj. Fra tolvårsalderen ble Lilin opplært i den tradisjonsrike formen for tatovering som kriminelle russere bruker nærmest som et eget språk. Lilin kommer til Nasjonalgalleriet for å forsøke å dekode de myteomspunne tatoveringskodene.

Designertatovøren
Mens Lilins tidlige tatoveringer preget tyver og mordere i russiske fengsler, beveger amerikanske Scott Campbell seg i en helt annen verden hva gjelder tatoveringer. Campbell er blitt en favoritt blant New Yorks moteelite blant annet ved å pynte på designerstjernen Marc Jacobs. Nå har han overført tatoveringskunsten til veskedesign i oppdraget for ærverdige Louis Vuitton.

Popkunst i Versailles
Det har skapt furore i Frankrike at slottet Versailles åpnet dørene for den japanske popkunstneren Takashi Murakami. Hvem er Murakami, og hvorfor ble det Beatles-tilstander da han åpnet utstillingen i Frankrikes forgylte storstue? Nasjonalgalleriet var til stede da Murakami ommøblerte staselige Versailles.

Om Nasjonalgalleriet
NRKs nye program om kunst, mote og design sender hver mandag på NRK2 kl 2130 som en del av NRK2s kulturstripe. Det mest spennende som skjer innen visuelle kulturuttrykk i dag, henger ikke nødvendigvis på et museum, men kan like gjerne ligge på Youtube eller sprade på en catwalk. Programleder Helle Vaagland ønsker velkommen til et nasjonalgalleri for vår tid.


Egenprodusert kulturprogram (2010)
Programleder: Helle Vaagland
Prosjektleder: Ingerid Nordstrand (99603903)
Vaktsjef: Vivi Stenberg (48170315)
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no