Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. juni 2007 kl 21.35 21 år - født i Sovjetunionen

Ung i Russland

Andrej ble adoptert som liten, men er i dag en ensom, ung mann. (Foto: Granada Television)
Andrej ble adoptert som liten, men er i dag en ensom, ung mann. (Foto: Granada Television)
I kveld møter vi russiske menn og kvinner som ble født for 21 år siden i tidligere Sovjetunionen. Under deres oppvekst har landet gått den ujevne veien fra diktatur og planøkonomi til demokrati og markedsøkonomi. På hvilken måte har dette formet de unge menneskenes liv?

Det er tidligere laget to programmer om de russiske ungdommene, og regissør Sergej Mirosjnitjenko har fulgt dem fra de ble født og frem til i dag.

I kveld møter vi Natasja, Andrej, tvillingene Stas og Dennis, samt Rita og Tanja som alle fylte syv år ved Sovjetimperiets fall. Da ble også det første programmet om dem laget. Nå er det gått ytterligere 14 år og vi får vite hvordan det har gått med drømmene de hadde som barn.

Ulike skjebner
Natasja ønsket å bli ballettdanserinne eller toppmodell da hun var mindre, mens motebevisste Tanya bare drømte om bedre tilgang på vestlige klær. Tvillingene Stas og Dennis, hvis far døde da var tenåringer, forteller om sin oppvekst i slummen og hvordan livet arter seg for dem begge i dag.

Vi møter også Andrej, den foreldreløse barnehjemsgutten fra Sibir som ble bortadoptert til USA, og Rita som forsøkte å ta sitt eget liv da hun var fjorten.

I kveldens dokumentar forteller de alle hvilken retning deres liv har tatt og hva slags planer de har for fremtiden. For hvordan ønsker de at barna deres skal vokse opp – og hvilke håp har de for seg selv og sine?

Innkjøpt britisk dokumentar (2006)
Produsert av: Granada International Television
Originaltittel: Born in the USSR
Regi: Sergej Mirosjnitjenko
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no