Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. januar 2010 kl 22.25 Bokprogrammet: Forfatter for sin tid

Fortellinger om dagens Norge

Forfatter for sin tid: Torgrim Eggen er aktuell med sin nye roman
Forfatter for sin tid: Torgrim Eggen er aktuell med sin nye roman "Jern" der han beskriver et tidstypisk kollektiv i Østfold. (Foto: Jon Anton Brekne. NRK)
-Romanen er et for stort medium til å fortelle historier om det private, mener forfatteren Torgrim Eggen. Mens mange norske forfattere henter stoff fra sitt eget liv og familiehistorie, er han mer opptatt av å observere og kommentere samfunnsutvikling, tidsånd og trender.

Torgrim Eggens forfatterskap reflekterer et Norge som har gjennomgått store forandringer de siste 30 år. "Gjeld" (1992) sammenfatter 80-tallets jappetid, "Hilal" (1995) regnes som den første store innvandrerromanen i Norge, "Pynt" (2000) avslører den norske materialismen og statusjaget og "Trynefaktoren" (2003) er en satire over det politiske miljøet, mediebransjen og velstandssamfunnet.

Eggens nye roman, "Jern", utspiller seg i et kollektiv i Østfold, som rekrutterer søkende sjeler på Internett. Kollektivet preges av nyreligiøsitet, økomat-hysteri og konspirasjonsteorier og får mer og mer preg av en dommedagssekt.

Makt
Forfatteren og filmskaperen Sara Johnsen er også interessert i å fortelle historier som speiler spenningene og utfordringene i dagens Norge. Samtidig vil hun vise at Norge – om vi vil det eller ei - er en del av verden, og av et større, globalt skjebnefellesskap.

Både i romanen "White Man" (2008) og i den kritikerroste filmen "Upperdog" tar Johnsen opp temaer som er lite berørt i norsk film og samtidslitteratur, som sosiale, geografiske, etniske og kjønnsmessige maktkonstellasjoner.

-Johnsen støver det skandinaviske psykologiske drama af og giver det litterære og kulturelle perspektiver, vi alt for sjældent oplever på vore breddegrader, skrev en begeistret anmelder i den danske avisen Berlingske Tidende om romanen "White Man".

Mat fra alle verdenshjørner er også et viktig trekk ved det nye Norge. Og Torgrim Eggen, som er kjent som en ypperlig kokk, inviterer Sara Johnsen og Bokprogrammets Hans Olav Brenner til asiatisk lunsj.

Egenproduksjon, 2010
Programleder: Hans Olav Brenner,
Prosjektleder: e>1,
Pressekontakt: e>2414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 e>3