Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. mai 2003 kl 19.55 Kulturell uorden: Fint og folkelig

Hvor går grensene mellom pop og kunst?

Jostein Gripsrud (t.h) intervjuer Simon Frith (t.v) om kunstskolenes betydning for rockemusikken i London på 60-tallet (Foto: Marianne Rønning)
Jostein Gripsrud (t.h) intervjuer Simon Frith (t.v) om kunstskolenes betydning for rockemusikken i London på 60-tallet (Foto: Marianne Rønning)
Det andre programmet i serien "Kulturell uorden" handler om grensen mellom kunst og pop, om afro-amerikansk kunst og om likhetspunkter mellom Ibsens dramaer og såpeserien "Hotell Cæsar".

I Norges hovedstad står bygninger som Universitetet, Slottet, Nationaltheatret og Stortinget som monumenter over kulturelle ritualer. Samtidig tar en unge kvinne doktorgraden i pop-musikk ved Universitetet...

Afro-amerikansk musikk
Programleder Jostein Gripsrud har i kveld blant annet tatt turen til New York. Her, i Brooklyn og Bronx, vokste den afro-amerikanske musikken fram tidlig i forrige århundre - fra Louis Armstrong og Ella Fitzgerald til Elvis Presley, Little Richard og Chuck Berry på 50- og 60-tallet. Bydelen Harlem var sentrum for denne "svarte" musikken, men stedet var utelatt fra turistkartet.

I New York, Uptown ligger kunstinstitusjoner med høy status, som for eksempel operaen Metropolitan. I Greenwich Village ble jazzen verdsatt av kunstnerne og bohemene som holdt til der.

Shakespeare og Ibsen
At klasseskillene mellom høy og lav kunst ikke er ugjennomtrengelige, er The Globe Theatre i London et eksempel på. Her har gamle Shakespeare fått en ny vår. Hva har Shakespeare og Star Trek til felles?

I swinging London på 60-tallet var kunstskolene i vinden. Royal College of Art i London har hatt elever både fra The Beatles og Rolling Stones, og pop-artistene er blitt ønsket hjertelig velkommen i Royal Albert Hall.

Til slutt viser Gripsrud klipp fra "Vildanden" og "Hotell Cæsar". Det er familiemelodrama, eller psykodrama, begge handler om.

Om serien
- En roadmovie for folk som kanskje er mer interessert i kunst enn de er klar over, kaller professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud, serien som han er programleder for.

Hva er egentlig kunst, og hva har den med samfunnet å gjøre? I seks programmer følger vi Gripsrud på jakt etter svar på slike spørsmål. Akkompagnert av finsk rock’n’roll reiser han til steder som Voss, Venezia, London, Paris, Dakar, New York og Las Vegas for å treffe forskere og kunstnere som kan belyse emnet.

Bakgrunnen for serien er forskningsprosjektet "Kulturell uorden", som Jostein Gripsrud ledet i 1998-2001. Det tok utgangspunkt i at kunst tradisjonelt er blitt definert som en motsetning til pop-kultur, hverdagslig samfunnsliv og ikke-vestlige kulturer.

Kulturdokumentarserie produsert av Universitetet i Bergen i samarbeid med NRK Hordaland
Programleder/programansvarlig Jostein Gripsrud
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
LENKER
  • Kulturell uorden