Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 4. november 2005 kl 00.05 Salig soul - soulmusikkens historie

Dagens r’n’b-artister

I kveld møter vi blant annet superartisten Mary J. Blige. (Foto: Universal Music Norge)
I kveld møter vi blant annet superartisten Mary J. Blige. (Foto: Universal Music Norge)
I siste del av dokumentarserien om den svarte populærmusikkens historie møter vi Mary J. Blige. Hun mikser både hip hop og r’n’b, og er en av de svarte aritstene som dominerer dagens hitlister.

Produsent Andre Harrell ga startskuddet for den eventyrlige karrieren til Mary J. Blige da han ga henne en kontrakt med Uptown Records. Hun hadde hatt en tøff oppvekst, og kom fra en alt annen enn glamorøs bakgrunn. – Hun ble en stemme for den generasjonen kvinner som vokste opp på 80-tallet, alenemødrenes tiår, der dop som crack tok knekken på hele husholdninger, sier han.

Vi skal også se nærmere på artister som Beyonce og gruppa Destiny’s Child og musikkvideoenes viktige rolle i utbredelsen av r’n’b på dagens hitlister, før den femti år lange reisen i soulmusikkens historie avsluttes.

Om serien
Fra å være underklassens rå og upolerte musikk, har den svarte populærmusikken vokst til en milliardindustri som dominerer hitlister over hele verden. Denne BBC-dokumentarserien i seks deler tar oss med gjennom sjangerens utvikling de femti siste årene, og historien fortelles av dem som kjenner den best: De største artistene, produsentene, musikerne og musikkviterne.

"Salig soul – soulmusikkens historie" er produsert av det samme teamet som blant annet har produsert "Singel og sang" og "Howdy – countrymusikkens historie". De to kritikerroste seriene har tidligere blitt sendt på NRK.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Soul Deep – The Story of Black Popular Music
Episodetittel: From Ghetto to Fabulous
Produsert av: BBC
Prosjektleder NRK: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Les mer: http://www.bbc.co.uk/music/souldeep/


LENKER
  • http://www.bbc.co.uk/music/souldeep/