Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. mai 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Finland og Østersjøen

Finland og de baltiske stater

Neil Gibson guider oss rundt i de baltiske statene Litauen, Latvia og Estland for deretter å ende i Finland i kveldens avsnitt av opplevelsesserien "Lonely Planet". Først bærer veien til Vilnius, hovedstaden i Litauen som er den største av de baltiske hovedstedene, og som inntil 1990 var under sovjetisk styre.

Deretter drar Neil Gibson til den lille byen Kernave i Litauen for å feire den største begivenheten i året, nemlig midtsommernatten. Lenger nord finnes byen Siauliai, kjent blant annet for sine mange fjell. En lokal kvinne forklarer at pilegrimene kom hit for over 500 år siden for å sette igjen kors som et minne over de mange døde. Stedet overlevde sovjettiden til tross for å ha blitt krigsherjet minst tre ganger.

I Latvia kjører Neil Gibson en olympisk bob-bane, og i Riga, hovedstaden i Latvia, også kjent som Balkan-landenes Paris, kjøper Neil rav fra den baltiske kystlinjen. Rett utenfor Riga er den tidligere konsentrasjonsleiren Salaspils hvor tusenvis av øst-europeere ble holdt fanget under den annen verdenskrig.

Estland er neste stopp, og der møter vi Setus-folket som er kjent for sin overjordiske "halssang". Setu Song Festival går av stabelen under tv-folkets besøk, og Neil får servert både Sur, en delikatesse bestående av ost med rosiner og smør, og et lokalt øl uten alkohol.

Finland er siste punkt på reiseruten i kveld, og etter litt sightseeing i Helsinki går reisen til Karelia med sine typiske skoger og innsjøer. Her møter vi Finlands mest kjente bjørnejeger, Vaino. Han har drept hele 36 bjørner!

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på.

Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Britisk reiseserie
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53