Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. januar 2005 kl 20.15 Ekstreme dyr

Mot alle odds

Steve Leonard og japanske makake-aper i en vulkansk kilde (Foto: Steve Leonard)
Steve Leonard og japanske makake-aper i en vulkansk kilde (Foto: Steve Leonard)
I tre programmer, produsert av BBC, drar Steve Leonard på utrolig reise rundt i verden. Han skal observere hvilke metoder dyr tar i bruk for å overleve i de mest ugjestmilde områdene på jorden. Kulde, hete, aggresjon, sterkt press, høyde og utrolig lange reiseruter er noe av det dyr, og også reporteren, utsetter seg for.

Dyr benytter seg av mange oppfinnsomme metoder for å overleve og formere seg under svært ekstreme forhold. Steve Leonard viser hvordan sjøelevanter må slåss seg imellom og hvorfor sandtigerhaien sluker sine brødre og søstre før de er født. Vi får oppleve reptiler som reiser over store verdenshav, pattedyr som krysser kontinenter og fugler som så å si aldri er nede på bakken. Steve kjører snowboard med ulver, trukket av et kobbel av huskyer som kan løpe en strekning på 45 ganger London maraton på bare ni dager.

Steve Leonard
Steve Leonard er utdannet veterinær, i likhet med både faren og to eldre brødre, og det var også denne bakgrunnen som brakte ham inn i fjernsynet. BBC begynte med å lage et innslag fra veterinærstudentenes avgangsklasse, noe som etter hvert ble til serien "Vets School", hvor Steve Leonard gjorde stor suksess. Deretter ble det flere programmer sammen med norske Trude Mostue og hennes "Veterinærene"-serier.

I 1999 gav Steve Leonard opp sin fulltidspraksis i Lancaster. Grunnen var at han hadde fått et tilbud fra BBC. Oppdraget var å reise verden rundt for å lage serier som "Ultimate Killers" og oppfølgeren "Extreme Animals" som nå sendes på NRK1.

Steve Leonard figurerer også i det britiske magasinet "Company"s liste over Storbritannias 50 mest ettertraktede ungkarer…

Første program
Ekstrem kulde er utfordringen Steve Leonard møter i det første programmet. På et snødekt, japansk fjell med en temperatur i underkant av minus 15 grader, tar han av seg klærne. Før han fryser helt i hjel, synker han ned i en varm, vulkansk kilde sammen med noen nye badevenner, japanske makake-aper som også setter pris på å holde varmen.

Det er imidlertid ingen som er så "kule" i kulda som pingviner. I Sør-Georgia gjør Steve seg til venns med hundrevis av kongepingviner. I arktiske strøk kan vinden gjøre at luften blir så kald som minus 80 grader, men sammen i klynger kan pingvinene holde et sårbart egg like varmt som i tropene i to måneder.

Fra kulde til ekstrem hete
I den drepende heten i ørkenen i Namibia skulle man tro at ingenting kunne overleve. Her oppdager Steve og elefenteksperten Saba Douglas Hamilton utrolige ting om elefantenes overlevelsesmekanisme i ørkenen.

I Goa går Steve på glødende kull for å demonstrere hvordan maur i Sahara overlever den drepende heten midt på dagen. Han går veldig fort…

Britisk naturdokumentar (2002)
Produsert av BBC/Animal Planet
Programleder: Steve Leonard
Regi: Martin Hughes Games, Marielle Wyse, Simon Bell, Tom Hugh-Jones
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78