Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 21. desember 2000 kl 22.40 Profil: Mikis Theodorakis

Profil: Mikis Theodorakis (t)


NRK2 torsdag 21. desember kl 22.40
Profil: Mikis Theodorakis

Sol og tid

Denne dokumentaren om Mikis Theodorakis (1925-) henspiller på en sangsyklus, \"Sun and Time\" (Sol og tid), som beskriver de vanskelige periodene i Theodorakis\' liv, og forholdet til Hellas etter at han ble arrestert i forbindelse med militærjuntaens kupp i 1967. Mens han satt på cella skrev han 36 lyriske tekster - 17 av dem skrev han musikk til. Det er blitt sangsyklusen \"Sun and Time\".

Theodorakis\' fascinasjon for musikk startet tidlig, og han ga sin første konsert med eget kor da han bare var 17 år gammel. Han studerte blant annet ved Musikkonservatoriet i Paris, og i løpet av dette oppholdet utviklet Theodorakis seg til en anerkjent komponist. Han var aktiv i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig, og fortsatte også etter krigen sitt politiske engasjement.

Da han satt i konsentrasjonsleir under militærjuntaens styre i Hellas, klarte en internasjonal solidaritetsgruppe, bestående av blant andre Dmitri Sjostakovitsj, Leonard Bernstein, Arthur Miller og Harry Belafonte, å få ham fri og henvist til eksil. Etter militærjuntaens fall reiste Theodorakis tilbake til Hellas, der han fremdeles er politisk aktiv.

Programmet er fra en konsert i Berlin i forbindelse med feiringen av Theodorakis\' 75-års jubileum. Solistene Maria Fanantouri og Rainer Kirchmann medvirker, og det blir intervju med Mikis Theodorakis.

NRK2 torsdag kl 22.40

Innkjøpt dokumentar
Pressekontakt Inger Larsen,tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Mikis Tehodorakis er 75 år i år, og sansyklusen \"Sun and Time\" som han skrev i fangenskap, står i fokus.