Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. juni 2005 kl 19.30 Grønn glede

Problemtre og et gjenstridig bed

Den som skaffer seg hjelp, kan selv bare nyte livet i hagen – som gartner Dag Arneson og programleder Mette Stensholt Schau gjør her (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Den som skaffer seg hjelp, kan selv bare nyte livet i hagen – som gartner Dag Arneson og programleder Mette Stensholt Schau gjør her (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
I en hage i Horten har Grønn glede funnet et virkelig problemtre. Det er mer enn ti meter høyt, står inneklemt mellom en garasje, fire strømledninger og et vakkert epletre. Den store, stygge grana skal ned, men helst uten å skade noen av de andre elementene den er omgitt av.

Programleder Mette Stensholt Schau og gartner Dag Arneson kom raskt til at dette trengte de hjelp til. Knut-Ivar Borgen ble anbefalt, og han tok oppdraget på strak arm.

Et gjenstridig bed
Siden Dag og Mette får hjelp med det tyngste i dette programmet, så har de tid til å rette opp i et bed som ikke vil holde seg på plass. Denne gangen bruker de torvblokker. Det er den enkleste, raskeste og stedvis den vakreste måten å holde bedet innenfor sine rammer på. Blokkene er lette å jobbe med. De kan kappes med en vanlig håndsag, og Mette bruker bambuspinner som "spiker". På en halv time hadde bedet fått en vakker kant. Litt brun etter noens smak, men etter regn og noen måneder ute, så blir den grønn som fløyel. Dessuten har Mette med seg litt kefir, det skal visst øke moseveksten…

Det skal handle om hager i innslaget fra NRK Finnmark også. Der har Grønn glede fulgt en hage utenfor Vadsø i ett år, og sett på hvilke utfordringer det er å ha hage som hobby så langt mot nord.

Urter
Anne Kristine Gundersen fortsetter sitt lille urtekurs, og denne gangen skal det handle om urten Kongslys. Planten er sikkert godt kjent av de fleste, vi kjenner den som et gult spyd langs veikanten. Kongslys er stor, og blomstene kan plukkes og brukes til te – eller til en snaps.

Om serien
For fjerde år på rad er programleder Mette Stensholt Schau og gartner Dag Arneson klare med nye grønne gleder – og forhåpentligvis fortsatt grønne fingre. Denne gangen blir det også en serie om urter, og NRKs distriktskontorer bidrar med innslag i hvert program.

På nettsiden www.nrk.no/hage blir det fortløpende lagt ut bilder, lyd og klipp fra tv. Fra sidene er det også mulig å spørre fagpersoner om hjelp.

Egenprodusert hageserie fra Ut i naturen-redaksjonen, Program riks, Hordaland
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45 mette.stensholt.scahu@nrk.no
Prosjektleder: Jan Ingar Hansen, tlf: 97 51 06 32 jan.ingar.hansen@nrk.no
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78