Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. august 2011 kl 19.30 Rødt, hvitt og skrått

Sarah Azmeh Rasmussen ble mobbet av sin egen familie hjemme i Syria på grunn av sin holdning. Nå bor hun i Norge, kaller hun seg transperson og føler seg mest vel i slips. Foto: Fabelaktiv
Sarah Azmeh Rasmussen ble mobbet av sin egen familie hjemme i Syria på grunn av sin holdning. Nå bor hun i Norge, kaller hun seg transperson og føler seg mest vel i slips. Foto: Fabelaktiv
Homofile og lesbiske er ingen ensartet gruppe. I dette programmet skal vi møte gamle og unge, feminister, bamser, dragartister, de "skeive" og en transperson.

"Jeg har aldri kalt meg homo", sier kvinneaktivisten Inge Aas. Hun mener at homsene kun kjempet for friheten til å feste og drikke. "Vi ville ut på gatene og da er det klart det ble bråk", sier hun.

Dragqueens og dragrace
Homofile og lesbiske har utfordret kjønnsrollene. Damer med snekkerbukse og piggsveis og menn med høye hæler. "Å henn er det denna dragracinga er hen", spurte folk på Gjøvik den første gangen Great Garlic Girls dro på turné med sitt dragshow.

Frihet i slips
Etter lang tids spekulasjon har Sarah Azmeh Rasmussen kommet fram til at hun er transperson. "Jeg glemmer ikke den første dagen jeg tok på meg slips", forteller hun. Sarah ble mobbet av sin egen familie hjemme i Syria. Nå bor hun i Oslo. Hun forteller om holdninger til homofile og lesbiske i det muslimske miljøet i Oslo, og at hun ennå ikke har truffet en eneste kvinne som har stått fram som lesbisk.

Pensjonert homofil
Etter et langt samliv på Skogen Gård har Svein Hagesæter og Axel Horn begynt å tenke på alderdommen. Da ingen i slekta ønsket å ta over gårdsdriften, lot de to gårdbrukerne et yngre homsepar få bygge nytt hus på tunet. Slik har de sikret driften framover og også sørget for å gå alderdommen tryggere i møte.

Homo utenfor bompengeringen
Selv om homofile og lesbiske nå har de samme rettighetene som alle andre, gjenstår det et stort arbeid med folks holdninger. "Homo" er fortsatt et av de vanligste skjellsordene. "Det som gjenstår i dag, er at folk skal tørre å være homo utenfor bompengeringen", sier utenriksjournalisten Erik Aasheim.

Om serien
"Rødt, hvitt og skrått" er en serie på fire programmer, der norske homofile og lesbiske i alle aldre forteller sin historie om det å vokse opp som homofil i Norge.

Kommentarene blir lest av Dennis Storhøi.

Sendt tidligere.

Produsert av Fabelaktiv 2009
Produsent: Terje Nilsen og Arild Halvorsen
Idé, manus og regi: Terje Nilsen
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900
Publikumssevice