Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 27. mai 2009 kl 21.30 Undring og mangfald

Forskere forklarer

Professor Gro Vang Amdam forteller om bienes liv. (Foto: Høgetveit Media-Konsult)
Professor Gro Vang Amdam forteller om bienes liv. (Foto: Høgetveit Media-Konsult)
I en ny dokumentarserie får vi lære mer om et bredt spekter temaer – alt fra bienes hemmelige liv til hvordan økonomiske modeller fungerer. Journalist Olav Høgetveit har møtt en rekke fremstående forskere.

I det første programmet handler det om bier og hvordan de kan reversere aldringsprosessen. Bier er de eneste organismene vi kjenner til som ser ut til å ha evnen til å reversere aldringsprosessen.

Unge arbeidsbier starter livet som larve- og barnepassere inne i bikuben, men etter en stund blir en del av dem utviklet til hente-bier for å samle honning. I barnepass-stadiet går aldringen sakte, biene lærer fort nye ting, som for eksempel å stikke ut tungen for å få sukker. Når de går over til hente-stadiet blir de fort glemske.
Læringsprosessen går sent, de har problemer med å lære noe nytt. Og sviktende læringsevne er et typisk alderdomstrekk hos alle skapninger vi kjenner til.

Hvordan skjer dette?
Dersom bisamfunnet trenger at en del av hente-biene skal bli passe-bier igjen, så får disse biene raskt tilbake evnen til å tilegne seg ny kunnskap fort. Hvordan? Professor Gro Vang Amdam ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås prøver å finne svaret på dette. Amdam leder en forskergruppe som jobber med to prosjekter på hjernealdring - begge med bier som modelldyr. Prosjektene er støttet av Norges Forskningsråd og FUGE. Amdam er kveldens gjest.

Norsk dokumentarserie 2008
Produsert av: Høgetveit Media-Konsult
Journalist: Olav Høgetveit
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900