Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. august 2002 kl 21.30 Dok1: Dok1: Skitne penger

Skitne penger i norsk dokumentar

Den norske korrupsjonsjegeren Eva Joly som vi møter i Afrika i dokumentaren
Den norske korrupsjonsjegeren Eva Joly som vi møter i Afrika i dokumentaren "Skitne penger". (Foto: Plan – Norge)
”Vi i den rike delen av verden kan tåle litt årelating,” sier korrupsjonsjeger Eva Joly, ”men de fattigste i den tredje verden dør av det.” Kveldens dokumentar viser hvordan korrupsjon har spredt seg som et verdensomspennende edderkoppnett. Store penger skifter hender. Finansskandalene i Europa og USA har rystet tilliten til børser og multinasjonale selskaper.

Hvor blir det av milliard-inntektene fra de enorme naturressursene i såkalte ”fattige land” – penger som kunne vært brukt på skoler og helsestell? En ny dokumentar, laget av Aslak Aarhus og Ole Bernt Frøshaug i samarbeid med journalist Bibiana Dahle Piene, viser at gigantiske summer ender opp i lommene på korrupte politikere og forretningsmenn. Rikdommene hoper seg opp hos de som er i posisjon til å forsyne seg. I 3. verden har økonomisk kriminalitet blitt en desillusjonerende hengemyr for nye generasjoner – den hindrer mulighetene for en normal utvikling.

Grenseløs grådighet
”Hva som har slått meg disse årene jeg har drevet med økonomisk etterforskning, er grenseløsheten,” sier Eva Joly. ”Når du sitter i maktposisjon og har muligheten så nøyer du deg ikke lenger med penger nok til å kjøpe deg det huset du drømmer om og den båten du drømmer om. Du tar store jafser av nasjonalformuen, og det er ingen øvre grense.”

Norsk dobbeltmoral?
Mens Norge offisielt tar avstand fra korrupsjonskulturen, kan det virke som norske oljeselskaper lukker øynene for uvesenet mens de selv skummer fløten av olje- og gassrikdommene i korrupte regimer.

Dødelig korrupsjon
I dokumentaren møter vi både korrupte svindlere og mennesker som har forsøkt å bekjempe plyndringen, bl.a. i Bangla Desh, Nicaragua og Mosambik. Noen av dem har betalt med sitt eget liv for denne innsatsen…

Det norske selskapet Visions AS som står bak ”Skitne penger”, har hatt reportasjer og dokumentarfilmer om internasjonale spørsmål som sitt spesiale gjennom mer enn 20 år. Siden 1983 har Visions´ produsenter Aslak Aarhus og Ole Bernt Frøshaug bodd og arbeidet i Afrika, hvor de har lagt grunnlaget for historien som fortelles i kveldens dokumentar.

Se også ”Faktor”
Blant dem som har mistet livet i kampen mot korrupsjon, finner vi journalisten Carlos Cardoso fra Mosambik, som ble skutt og drept i november 2000. Hans historie møter vi nærmere i NRKs egenproduserte dokumentar, ”Faktor: Arven etter Carlos” som sendes onsdag 28. august på NRK1. I denne dokumentaren møter vi Carlos’ norske enke Nina Berg, og ser hennes kamp mot korrupsjonen også innad i det mosambisiske rettsvesenet.

Innkjøpt norsk dokumentar fra Visions AS, kontakttelefon 22464082 eller mobil 41420464/ 95101590
Regi og produksjon: Ole Bernt Frøshaug og Aslak Aarhus
Idé: Bibiana Dahle Piene og Visions AS
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57