Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. januar 2005 kl 23.15 Utsyn: Ambassadøren

Søkelys på USAs Irak-ambassadør

Bilder
 Den unge diplomaten, John Negroponte, var USAs ambassadør i Honduras på l980-tallet.
 Menneskerettighetsaktivister i Mellom-Amerika sier han styrte flere borgerkriger og dødsskvadroner. (Foto: INNSIKT)
Bilder Den unge diplomaten, John Negroponte, var USAs ambassadør i Honduras på l980-tallet. Menneskerettighetsaktivister i Mellom-Amerika sier han styrte flere borgerkriger og dødsskvadroner. (Foto: INNSIKT)
John Negroponte var USAs FN-ambassadør da USA trosset FN og gikk til krig mot Irak i 2003. Nå skal han bygge demokratiet i Irak. Kveldens dokumentar dukker ned i noen av de mørke farvann som Negroponte tidligere har beveget seg i.

NRKs tidligere Latin-Amerika-korrespondent Erling Borgen dokumenterer den dramatiske historien om John Negropontes virksomhet mens han var USAs ambassadør i Honduras på l980-tallet. Menneskerettighetsaktivister over hele Mellom-Amerika sier at John Negroponte den gang styrte flere borgerkriger i den mellom-amerikanske regionen.

Drap, tortur, bortføringer
De samme kildene viser til at Negroponte er ansvarlig for grove brudd mot menneskerettighetene i flere mellom-amerikanske land, og at han sto sentralt i et terrorsystem som drepte, torturerte og bortførte tusener. De sier også at Negroponte samarbeidet tett med dødsskvadronene i Mellom-Amerika.

I Honduras samarbeidet Negroponte tett med general Gustavo Alvarez Martinez, sjefen for de militære styrkene i landet. Alvarez Martinez bygget opp den beryktede "Bataljon 316". Denne dødsbataljonen myrdet mer enn 200 opposisjonelle i Negropontes ambassadørtid. Nå diskuterer Pentagon om USA skal bygge opp slike dødsskavdroner i Irak, der altså Negroponte nå er USAs ambassadør.

Nobelprisvinneren Rigoberta Menchu fra Guatemala uttaler i programmet at John Negroponte burde vært stilt for en internasjonal krigsforbryterdomstol.

Anti-demokratisk støtte
I løpet av Negropontes tid som ambassadør i Honduras, ble USAs støtte til militærvesenet i Honduras tyvedoblet. Negroponte opprettet et nært samarbeid med dødsskvadronene i landet. Hans hovedoppgave var å bygge opp treningsbaser for de illegale contras-opprørerne.

På flere USA-styrte baser i Honduras fikk contras opplæring og trening av argentinske juntaoffiserer, av israelske sikkerhetseksperter og av CIAs eksperter i å bekjempe "venstreterrorister".

Hard negl i Vietnam
Negroponte har en lang diplomatisk karriere bak seg. Han arbeidet som diplomat på den amerikanske ambassaden i Saigon l964 – l968, mens Vietnamkrigen var på sitt mest brutale. I l972 var Negroponte rådgiver for utenriksminister Henry Kissinger under fredsforhandlingene om Vietnam i Paris.

Negroponte gikk av i protest, fordi han mente Kissinger var for ettergivende mot vietnameserne.

Norsk dokumentar (2005)
Produsert av: INNSIKT/Erling Borgen Productions AS
For nærmere opplysninger: Erling Borgen, tlf. 22 55 38 30, mob. 9506 5101
Kontaktperson i Programinnkjøp nilla Gaarder, 23 04 93 64,
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57