Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. november 2003 kl 19.30 Puls

Om schizofrene og tidlig behandling

Programleder Anbjørg Sætre Håtun ser nærmere på schizofreni i kveldens Puls. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Anbjørg Sætre Håtun ser nærmere på schizofreni i kveldens Puls. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
I dag har rundt 20 000 nordmenn sykdommen schizofreni, mens opptil 45 000 kan regne med å få diagnosen i løpet av livet. I kveldens Puls skal vi møte en ung mann som fikk behandling tidlig, og som lever et tilnærmet normalt liv med sykdommen.

Ofte får ikke pasienter med denne alvorlige mentale lidelsen hjelp og behandling før sykdommen har kommet for langt. Dersom schizofreni behandles på et tidlig tidspunkt, øker mulighetene for å holde sykdommen under kontroll. I kveld skal vi møte en 24-åring som fikk behandling i tide.

Tverre tenåringer i huset?
Det finnes rundt 400 000 tenåringer i Norge, og en god del av disse ergrer seg over de teite foreldrene sine, enten det gjelder innetider, husregler eller rydding på rommet. Hvordan skal du unngå at ungdommene irriterer seg? 15 år gamle Ida og Kristin fra Hovseter i Oslo og en ekspert gir råd som kan redde husfreden.

Sex og samliv
Programleder Anbjørg Sætre Håtun får også besøk av sexolog John Nikolaisen, som er kveldens ekspert i Puls. Han skal blant annet snakke om hvor vi bør sette grenser når små barn får kjærester, og kan også fortelle at alle mennesker har både en heterofil og en homofil skala. Forvirret? Etter programmet fortsetter John Nikolaisen å svare på spørsmål fra seerne gjennom en halvtime lang direktesending på Puls sine nettsider: www.nrk.no/puls

Ny frisk for Puls
Programleder Anbjørg Sætre Håtun og resten av redaksjonen brukte sommeren til å fornye Puls. Helseprogrammet har nå et eget ekspertpanel som gir gode råd til seerne. Ekspertene er Fedon Lindberg (kosthold og helse), Siri Aabel (alternativ behandling), Jørgen Skavlan (allmenn medisin), John Nikolaisen (sex og samliv), Jorunn Sundgot-Borgen (kropp og trening) og Finn Skårderud (psykisk helse). De skal dekke hvert sitt område for seerne. I høst vil redaksjonen også lage forbrukersaker med tips fra seerne.

Egenprodusert magasin fra NRK Fakta
Prosjektleder: Marie Sjo
Programleder: Anbjørg Sætre Håtun
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252