Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. mars 2006 kl 19.55 Ut

Brytningstid

Dennis Chagula var et spirende boksetalent. (Foto: Linn Th. Amundsen)
Dennis Chagula var et spirende boksetalent. (Foto: Linn Th. Amundsen)
Mange unge føler at foreldrene er til hinder for egen utvikling og frihet. De voksne på sin side må forsøke å finne en balanse mellom grensesetting og det å stole på barna sine. NRK har fulgt tre tenåringsfamilier i en spennende brytningstid.

NRK Faktaavdelingen har fått et unikt innblikk i tre familiers liv. Etter å ha vært i kontakt med nær 100 unge fra nord til sør møtte NRK familien Henriksen fra Kiberg i Finnmark, familien Svartvasmo i Oslo, og familien Chagula/Krangnes i Trondheim. De åpnet hjemmene og livene sine for kameraene, noe som har resultert i et unikt bilde av tenåringens løsrivelsesfase i en typisk familie.

Filmingen har foregått med to kameraer i hver familie – ett fulgte tett på den unge, mens det andre fulgte far og mor. Resultatet har blitt dokumentarserien "Ut" i syv deler.

Brå sorg
Opptakene til serien foregikk våren 2005. NRK hadde akkurat avsluttet filmingen da en ulykke rammet trondheimsfamilien. 17 år gamle Dennis som NRK hadde fulgt tett i flere måneder, ble påkjørt og drept.

Det er med samtykke fra Dennis’ nærmeste familie og venner at serien blir sendt. De mener at han selv ville ha ønsket det. For å få en verdig avslutning på historien om Dennis, er det siste og syvende programmet viet tapet av Dennis og tiden etterpå.

Familiene:
Oslofamilien: 16 år gamle Jørgen bor i Oslo sammen med lillesøsteren Sara og foreldrene Aud Irene og Hans-Jørgen. Familien holder på å bygge nytt hus, men Jørgen ønsker ikke å være med på flyttelasset. Han opplever at foreldrene ikke stoler på ham og er spesielt i opposisjon mot moren sin. Han vurderer å begynne på skole i en annen by for kanskje få et bedre forhold til foreldrene. Aud Irene og Hans-Jørgen syns Jørgen har forandret seg så mye i det siste at de frykter at han ruser seg.

Kibergfamilien: Søstrene Saara og Petra er 15 og 16 år. Saara skal konfirmeres denne våren, mest for å få penger til ny hest. Saara er ei skikkelig guttejente som nekter å pynte seg, mens Petra har kjæreste og er mer "jentete". Mor Pamela lar kjæresten til Petra overnatte for hun mener at de kommer til å ha sex uansett. Da er det bedre at de er hjemme innenfor trygge rammer. Petra har slitt med konsentrasjonsproblemer og ukontrollert sinne i alle år. Kun et par måneder før hun går ut av 10. klasse får hun diagnosen ADD.

Trondheimsfamilien: Når vi først møter 17 år gamle Dennis, er han et stort boksetalent med OL 2008 i sikte. Men plutselig frister venner, festing og rap-musikk mer enn trening. Randolf, boksetreneren hans, tvinger Dennis til å ta et valg om å satse på boksingen eller ikke. Foreldrene, Toril og Francis, er skilt. Derfor bor Dennis på to steder. Både moren og faren er skeptiske til noen av vennene hans fordi de har opplevd litt bråk det siste året. NRK fulgte Dennis ute blant vennene og hjemme hos foreldrene de siste månedene av livet hans. En uke etter endt opptak ble han påkjørt og drept.

Første episode
Diskusjonen går høyt ved middagsbordet i Oslo mellom Jørgen og foreldrene. Er det å ha grenser et uttrykk for mangel på tillit? Jørgen føler at foreldrene ikke stoler på ham. Mor er redd for at han ruser seg.

I Kiberg er familien Henriksen opptatt av Saaras konfirmasjon. Jenta som hater å pynte seg, må dra til Vadsø for å finne penklær. Petra og kjæresten Arnt Remy har det fint sammen, men det eneste dumme er at han drikker for mye syns hun.

Denne uken bor Dennis hos moren sin i Trondheim. Dennis og vennene skal på fest, og han lover å si ifra til moren dersom det blir sent. Han drar senere på nachspiel, og mor sitter hjemme og engster seg uten å høre en lyd fra sønnen sin. Hun er ikke blid da han endelig kommer hjem. Neste dag er det boksestevne – uten Dennis i ringen. Han har nemlig blitt utestengt på grunn av slåssing. Nå må Dennis bestemme om han ønsker å ta sporten på alvor.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta
Opptak og regi Oslo: Nader Izadpanah og Inger-Lill Persett
Opptak og regi Trondheim: Gry Kårstad og Linn Amundsen
Opptak og regi Kiberg: Svein Bæren og Håkon Haugsbø.
Postproducer: Nader Izadpanah
Prosjektleder: Cathrine Wik, 23 04 80 93/ 93227480
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364