Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. august 2002 kl 22.30 Å være Nicolas Winding Refn

Dansk films enfant terrible

Nicolas Winding Refn er en av dansk films største personligheter i nyere tid – og kjent for å drive skuespillerne til vanvidd (Foto: Jakob Boserup)
Nicolas Winding Refn er en av dansk films største personligheter i nyere tid – og kjent for å drive skuespillerne til vanvidd (Foto: Jakob Boserup)
Med bare to filmer på samvittigheten, ”Pusher” og ”Bleeder”, har den danske filminstruktøren Nicolas Winding Refn vært beskyldt for å drive sine skuespillere til sammenbruddets rand. Samtidig er han blitt rost som et av dansk films aller største instruktørtalenter. Mannen som får vannene til å dele seg, mannen folk elsker å hate, er godt i gang med sin tredje film, den engelsktalende ”FearX”.

Med dansk tv i hælene har Nicolas Winding Refn vært i Kanada for å realisere sitt største filmprosjekt noensinne: ”FearX”. Med dette som utgangspunkt har produsenten Jacob Kofler laget et portrett av den kontroversielle filmskaperen.

Nervøs
Med musikk av Brian Eno, Stanley Kubricks hoffotograf Larry Smith bak kamera og ikke minst John Turturro i hovedrollen, var det en meget spent, men også svært nervøs Nicolas Winding Refn som produsent Kofler møtte i 35 minusgrader i byen Winnipeg i Kanada.
- Selvfølgelig er jeg nervøs, men det skal jeg være. Nervøsitet genererer en eller annen form for adrenalin. Drivkraften min er angsten for at det ikke er godt nok, forteller Nicolas Winding Refn.

Men filmen er bare et påskudd for å møte og portrettere en av dansk films største personligheter i nyere tid. – Jeg kan ikke fungere hvis det er noen som skal bestemme over meg. Det er helt greit at jeg må debattere, overtale og manipulere for å få mine synspunkter igjennom, men jeg blir aggressiv hvis noen forsøker å bestemme over meg, sier Winding Refn i programmet.

Vokst opp med film
Nicolas Winding Refn vokste opp i New York, hvor han levde et stille og til tider ensomt liv, oftest bare i selskap med bunker av filmer som han pløyde igjennom. De fleste var grøssere, som er favoritten den dag i dag, men etter som han ble eldre, kunne han skryte av at han hadde sett en mengde filmer i alle sjangre. For Nicolas Winding Refn har det aldri vært noen tvil om hva han skulle drive med. Han ville bli filminstruktør som sin far.

Dansk produksjon
Regi: Jacob Kofler
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83