Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. januar 2002 kl 16.15 Kassandra

Juni Dahr i Kassandra

Juni Dahr som Kassandra – kongedatter, seerske og slavinne. (Foto: Erik Berg, Den Norske Opera)
Juni Dahr som Kassandra – kongedatter, seerske og slavinne. (Foto: Erik Berg, Den Norske Opera)
Kassandra, kongedatteren som varsler om Trojas undergang i krigen mot grekerne, blir gitt stemme av Juni Dahr i en lysende forestilling fra Den Norske Operas scene i høst. Konsertdramaet er blitt til i samarbeid mellom henne, komponisten Olav Anton Thommessen og Edvard Hoem.

I forkant av forestillingen møter vi skuespilleren Juni Dahr og komponisten sammen med programleder Arild Erikstad. Sentralt i samtalen står aktualiteten i dramaet om en kvinne som advarer om sitt samfunns undergang, samtidig som hun ikke blir trodd.

Kassandra, vår samtidige
Spørsmålene melder seg naturlig i et rystende konsertdrama for vår egen tid og hvor scenens eneste tilstedeværende person er den tragiske kvinneskikkelsen Kassandra fra tidlig klassisk tid. Er hun en profetisk røst for vår egen tids undergangstendenser? Tar vi hennes ord i tilstrekkelig grad inn over oss, eller forblir hun også for oss den hun var – en utstøtt?

Seerske og slavinne
Konsertdramaet griper tilbake til den greske tragediedikter Aiskylos, til avslutningen av tragedien "Agamemnon" (første del av trilogien "Orestien"), hvor vi møter seersken Kassandra som står igjen på scenen alene med koret og ser den uavvendelige tragedie som venter. I mennenes vold blir Kassandra en del av krigsbyttet, og havner som slavinne hos kong Agamemnon i Mykene på Peloponnes.

Samarbeid
Juni Dahr står for tekstutvalg, og Olav Anton Thommessen har laget musikken. Teksten som er fra John Bartons ”The Greeks” og den tyske forfatteren Christa Wolfs roman ”Kassandra”, er oversatt til nynorsk av Edvard Hoem. Hilde Andersen står for regien, og Kristin Bredal har laget scenografien og lysdesignen. Vi hører Den Norske Operas Orkester og sangere fra Den Norske Operas Kor under ledelse av Christian Eggen.

Egenprodusert program
Programleder: Arild Erikstad
Prosjektleder: Anne Røthing
Pressekontakt:Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Juni Dahr som Kassandra – kongedatter, seerske og slavinne. (Foto: Erik Berg, Den Norske Opera)