Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. september 2009 kl 19.55 Folk: Livet på Bjøberg

På Norges tak

Runar Bjøberg, hunden Bamse, kona Guro Sandvik og sønnene Sondre stortrives på den vakre fjellgården. (Foto: Liv Randi Lind/NRK)
Runar Bjøberg, hunden Bamse, kona Guro Sandvik og sønnene Sondre stortrives på den vakre fjellgården. (Foto: Liv Randi Lind/NRK)
Runar Bjøberg og familien bor på en fjellgård øverst i Hemsedal. Mer enn tusen meter over havet driver han, kona Guro og de to sønnene gården i samspill med den spennende naturen rundt seg.

Dette er historien om sauebonden, brøytebilsjåføren, jegeren, fjellmannen og tamreineieren Runar Bjøberg som møtte møbelsnekkeren Guro Sandvik fra Oslo. Nå driver de sin allsidige virksomhet 1030 meter over havet på den gamle skysstasjonen i Hemsedal. Der bor de sammen med sine to sønner, Sondre og Vegar.

Gårdsdrift i høyden
Det var naturen og livet der oppe som lokket Runar Bjøberg til fjells da han fikk tilbud om å overta slektsgården like ved riksveien over Hemsedalsfjellet. Kona Guro traff han på et snekkerverksted nede i bygda og lokket henne med til gards. Nå har den tidligere byjenta eget verksted vegg i vegg med kjøkkenet, og har aldri angret på at hun ble med. Etter hvert kom barna Sondre og Vegar – og da var det 120 år siden sist det var unger på gården.

Det å drive gårdsdrift i 1030 meters høyde byr på mange utfordringer. I et solid drivhus som skal stå imot tøffe vinterstormer tester Runar og Guro ut hvilke planter og grønnsaker som kan trives så høyt til fjells. Om vinteren har de 120 sauer på fõr i fjøset, i tillegg til tamrein som tusler rundt på tunet.

Om serien
"Folk" er en dokumentarserie bestående av frittstående program som produseres i hele landet. Serien har som mål å vise litt av det store mangfoldet som finnes i det norske samfunn. I en god og hyggelige halvtime møter vi ulike hverdagshelter fra hele Norge.

Norsk dokumentar (2009)
Programansvarlig: Oddmund Lunde, tlf: 908 55 425
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900