Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. november 1999 kl 22.15 Fakta på lørdag: I doktor Livingstones kjølvann

Fakta på lørdag: I doktor Livingstones k


NRK1 lørdag 13. november kl 22.15
Fakta på lørdag: I doktor Livingstones kjølvann

Eventyrferd på Zambezielva

Midt inne i det sørlige Afrika renner den 3500 kilometer lange Zambezi med dramatisk kraft gjennom seks land. Mange har prøvd å forsere elva fra start til utløp, men ingen har hittil greid det.
Lørdag kveld tar NRK1 oss med på et nytt fremstøt langs Zambezi. Det er eventyreren og livskunstneren Kingsley Holgate med familie og venner som har latt seg friste av denne geografiske utfordringen. I to programmer skal vi følge gruppen - i kveld frem til de mektige Victoriafallene, det vil si omkring halvveis.
Det har alltid vært knyttet noe hemmelighetsfullt og besnærende ved denne spesielle afrikanske elva. De mennesker som tradisjonelt har vært hjemmehørende langs Zambezi, har hatt et fryktsomt og respektfullt forhold til den tilsynelatende uendelige vannåren.

Oppdagelsesreisende
Vasco da Gama, portugiseren som fant sjøveien til India på slutten av 1400-tallet, var den første europeer som oppdaget Zambezis munning.
Den mest kjente oppdagelsesreisende i området ble likevel dr. David Livingstone. Han levde mange år i denne del av Afrika, og lenge trodde man at han var blitt borte for godt, inntil den britisk-amerikanske journalisten og eventyreren Henry Morton Stanley fant ham i beste velgående i 1871. Da hadde Livingstone forlengst utforsket midtre og øvre løp av Zambezi.
Zambezi, den store elven, har sine kilder i østlige Angola, renner derfra sørover gjennom Zambia og senere østover som grenseelv mellom Zambia og Namibia, deretter som grense mellom Zambia og Zimbabwe. Det er her elva danner Victoria-fallene, kontinentets største fossefall .

Kingsley Holgate
55-årige Kingsley Holgate har bodd det meste av livet i Afrika. Han har vært på utallige ekspedisjoner rundt om på kontinentet, men safarien på Zambezi er det største prosjektet han har innlatt seg på. Sammen med sin kone, sønn og flere nære venner forsøker de altså å erobre elva med to gummibåter og en bil med 4-hjulstrekk.
De møter flere overraskelser underveis enn strengt ønskelig. Fra det å bli arrestert av UNITAsoldater til et mer prosaisk problem knyttet til tannpine.

NRK1 lørdag kl 22. 15
Bilde
1) Eventyreren og livskunstneren Kingsley Holgate (f.v.), kona Gill og sønnen Ross tar utfordringen som ligger i å forsere Zambezi-elva fra start til utløp.

2) 55-årige Kingsley Holgate (t.h.) og sønnen Ross gjør seg klar til å erobre Zambezi-elva med to gummibåter og en bil med 4- hjulstrekk.

Britisk dokumentar i to deler
Produksjon: Times Media Ltd
Originaltittel: Afrikan Odyssey
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling, tlf. 23 04 78 46

\0\0\0