Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. mai 2006 kl 22.30 Migrapolis: Den kuede mannen

Er norske menn tøffelhelter?

Hafid Bemyoub, Abdelali
Hafid Bemyoub, Abdelali "Ali" Bouabdillah og Johanne Stray (Foto: NRK)
Det er ikke lett å finne sin plass som mann i verdens mest likestilte land. Noen får nok av frigjorte kvinner, andre må pent lære å smøre brødskiva si sjøl.

- Hvis du er i et forhold, er det visse uutalte regler for mannen og visse uutalte regler for kvinnen, mener amerikanske Steve. Han har selv erfart at det ikke alltid er like lett for utenlandske menn og norske kvinner å leve sammen.

Brent barn
Til daglig jobber Steve som kokk på den britiske ambassaden i Oslo. Han kom til Norge på grunn av en jente, giftet seg med henne og fikk etter hvert to barn. Men forholdet varte ikke. Kulturforskjeller i synet på kjønnsroller gjorde utslaget, mener han. – Jeg er ikke tradisjonalist eller sjåvinist, men likestilling gis litt for mye vekt i Norge. Mange kvinner blir for dominerende i forholdet, mener Steve.

- Det burde være selvsagt at menn og kvinner har like rettigheter, men hvis man skal stå på krava hele tiden, forskyver det balansen i forholdet. – Ville du vurdere å bli sammen med en norsk jente igjen? spør reporter Vegard Thomas Olsen. – Aldri si aldri, men jeg ser i så fall ikke fram til det, for å si det sånn, sier Steve etter en lang tenkepause.

Ingen tøffel
Også marokkanske Ali fant kjærligheten med en norsk jente, og heller ikke han var forberedt på alt som fulgte med. Hvetebrødsdagene tok fort slutt da han skjønte at middagen ikke kom til å stå klar når han kom hjem fra jobb hver dag. – Jeg husker at jeg kom hjem fra jobb, og spurte kona: "skal vi spise middag?", og hun svarte "nei, jeg er mett", sier Ali hoderystende.

De marokkanske kameratene har gjort lignende erfaringer med sine norske koner og kjærester. Kameraten Hafid fikk sitt første store sjokk da kona ba ham skifte bleier på barnet deres, noe som hadde vært fullstendig uhørt der han kommer fra.

- Ali har etter hvert skjønt at han må gjøre sin del av husarbeidet, men han er fortsatt ingen tøffel, forsikrer kona Johanne. Norske menn vurderer nøye om de skal bli sinte for ting. Ali bruser opp. Når han blir sint, så blir han sint. Jeg har faktisk måttet lære meg å bli mer temperamentsfull selv, sier hun.

Godt forberedt
Indiske Akash visste derimot mer eller mindre hva han gikk til, da han kom til Norge som "hentebrudgom" for seks år siden. Kona Annu gjorde det fra første stund klart at det ikke var aktuelt å stå på pinne for ektemannen til alle døgnets tider.- Hun var helt ærlig mot meg, og sa fra på forhånd at jeg ikke kunne forvente meg å bli vartet opp, forteller Akash, som selv har vokst opp med en mor som tok seg av alt husarbeidet.

- Jeg har sett mora mi jobbe i kjøkkenet hele dagen, ved siden av egen fulltidsjobb. Det var litt overraskende for meg å se at menn deltar i husarbeidet her, sier han. – Jeg sa du måtte forberede deg på å rydde, skyter Annu inn.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 22 80 82 44
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no