Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. juli 2003 kl 16.25 Norske filmminner: Kjære Maren

Bak kjøpmannens disk

Maren (Inger Lise Rypdal) tar seg av barnet som Inga får med konstabelen (Nils Ole Oftebro).
Maren (Inger Lise Rypdal) tar seg av barnet som Inga får med konstabelen (Nils Ole Oftebro).
Inger Lise Rypdal spiller tittelrollen i "Kjære Maren" fra 1976, bygd på Oskar Braatens roman "Bak høkerens disk". Handlingen er lagt til Rodeløkka på Kristianias østkant omkring århundreskiftet.

To landsens ungjenter, Maren og Inga (Karin Helene Haugen), kommer traskende inn til Kristiania for å søke lykken. De har gått langt før de endelig kan sette seg på trappa utenfor huset til høker Endresen (Gisle Straume). Skal de bli to nye tapere i kampen for tilværelsen?

Jentene får jobb i høkerens hus, et tungt strev med lite utbytte. Det blir mye sild og poteter, striskjorte og havrelefse. Maren blir satt til å ekspedere besøkende madammer i høkersjappa. Inga steller huset og tar seg av Mattea (Astrid Sommer), kjøpmannens sengeliggende kone.

Snart kommer Inga i uløkka med en spradebass av en politikonstabel (Nils Ole Oftebro). Det går etter hvert riktig ille for henne, mens den robuste Maren greier seg bedre. Og tross alle vanskeligheter har hun drømmene i behold - drømmen om noe bedre, og drømmen om Even, kjæresten der hjemme.

Produsent: Norsk Film AS
Basert på Oskar Braatens roman "Bak høkerens disk"
Foto: Odd Geir Sæther
Regi: Jan er Düring
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53