Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. desember 2003 kl 23.10 Utsyn: Kongo - råskapens slagmark

Kongo – millioner av drepte

Helvete på jorden – den britiske reporteren Sam Kiley i borgerkrigens Kongo. (Foto: Channel 4)
Helvete på jorden – den britiske reporteren Sam Kiley i borgerkrigens Kongo. (Foto: Channel 4)
Reporteren Sam Kiley dro med et britisk reportasjeteam inn i de farligste områdene av Kongo, der historiens største humanitære krise er under utvikling. Han er tilbake med en dokumentar fra konfliktens blodigste hjørne, det østlige Kongo.

De rivaliserende militære bandene i dette området utrydder lokalbefolkningen systematisk. For hver ny uke går en annen bande til de verst mulig tenkelige represalier for myrderier som ble utført uken før. Representanter for ulike menneskerettighetsorganisasjoner som er på stedet, nøler ikke med å kalle det som skjer i Kongo for folkemord.

Imens forsøker FN å forsvare den skjøre freden.

4 – 5 millioner drepte
De siste fem årene er over 4 millioner kongolesere utryddet i en borgerkrig som er den blodigste konflikt verden har sett siden siste verdenskrig. Tusener utryddes for hver dag som går.

Gru opp og i mente
Borgerkrigen i Kongo karakteriseres av særs gruvekkende handlinger. Systematiske voldtekter, kroppslemlestelse, tortur og kannibalisme er dagens norm – alt sammen beregnet på å spre så mye frykt som mulig. Hele befolkningsgrupper er utsatt for etnisk rensing av militære bander som lever og opererer i kaos, i kontinuerlig konkurranse med andre militære bander.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Congo’s Killing Fields
Regi: Rachel Rendall
Produksjon: Channel 4
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57