Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 13. juli 2011 kl 22.40 Dokusommer: Det vil bli olje

Fisk eller olje?


Hva veier egentlig tyngst – fisk eller olje? "Det vil bli olje" er en dokumentarskildring av oljedebatten i Lofoten og Vesterålen. Få miljøspørsmål har engasjert så mange. Snart faller avgjørelsen. Blir det oljeboring eller ikke?

I Lofoten og Vesterålen er befolkningen splittet. Men få bransjer har større innflytelse i Norge enn oljebransjen. Mot alle odds tok fisker Yngve Larssen opp kampen. – Vi lever tross alt i et demokrati. Men det er ikke demokrati når oljebransjen styrer samfunnsutviklingen, sier Yngve Larssen fra Vesterålen.

– Selvfølgelig handler det om følelser, sier Guri Ingebrigtsen. Den tidligere statsråden og lokalpolitikeren fra Stamsund i Lofoten er blant de mest toneangivende aktørene på ja-siden i oljestriden. For Guri Ingebrigtsen er et oljeeventyr nødvendig for å modernisere samfunnet.
– Jo mer vi ligner på resten av Norge, jo lettere er det å få folk til å bo her. Det er ikke noe artig å være raring, sier Guri Ingebrigtsen.

Mens debatten raste i nord, knaket regjeringen i sammenføyningene der nede i Oslo. Oljebransjen trodde kanskje de skulle få en enkel seier. Men det var før alle ble overrasket av tidenes største oljekatastrofe i Mexicogulfen.

– Jeg hopper i havet for å stoppe boreriggen hvis de åpner for oljeutvinning i Lofoten, sier Bente Lorentzen fra Natur og Ungdom. Bente har satt studiene på vent og bruker mesteparten av tiden sin på å kjempe mot oljebransjen. – Jeg håper jeg ikke ender opp som en lokalpolitiker som ikke lenger er opptatt av miljø, sier Bente Lorentzen.

Sterke krefter presset på for å åpne Lofoten og Vesterålen for oljeboring. Men aldri var motsanden sterkere. Striden om Lofoten og Vesterålen ble et stort dilemma for oljelandet Norge.

Sendt tidligere.

Norsk dokumentar.
Kontaktadresse for presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900