Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. oktober 2011 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

I selskap med bjørner


Du skal ha flaks. Være svært tålmodig. Eller få tips om en veldig sulten bjørn. I sommer hadde vi god nytte av alt dette. Dermed kunne vi nyte synet av binner med unger flere dager på rad.

Den norske bjørnestammen øker, og dermed er det også flere som opplever å se bjørn. Men det er ingen enkel sak å dra ut for å få opptak av bjørn.

Fotograf Jørn Nordli og programleder Kari Toft hadde god hjelp av lokalkjente da de reiste ut. De visste derfor hvor det var lurt å vente på at ei bjørnebinne med to unger skulle vise seg for dem. Da det omsider skjedde, hadde de ventet i 14 timer.

Da var det enklere med den sultne binna og den lekne ungen hennes som de filmet på et jorde i Trysil.

Turnet foran kameraet
Det er om lag 160 brunbjørner som lever det meste av tida si på norsk jord. De aller fleste er hannbjørner. I fjor ble det bare registrert rundt 50 binner her i landet, og kun seks av disse hadde unger.

Men i vår dukket det opp ei bjørnebinne som ingen visste om. Og det mest utrolige var at hun dukket opp på det samme jordet i Trysil og lot seg filme der dag etter dag!

Det var trolig sulten som lokket henne ut på det frodige jordet så mange ganger. Bjørneungen fikk tilfredsstilt sulten sin mye raskere og brukte ventetida og overskuddet sitt til å opptre med litt turning foran kameraet.

Søtsaker
Mat er et godt lokkemiddel. Det har også fotograf Per Jarle Heggdalsvik erfart når han har dratt ut for å vente på det sky skogsdyret, måren. Måren er et rovdyr som nødig eksponerer seg i dagslys eller i åpent terreng, men også den lar seg friste av søtsaker. Hvorfor har da ikke mårtispa vist seg på to år? Er hun død? Gleden var derfor stor hos fotografen da hun plutselig dukket opp igjen. Med unger!

Grottedykking
I kveldens Ut i naturen intensiveres spenningen rundt de dristige grottedykkerne i Nordland. Klarer de omsider å finne en passasje og være de aller første menneskene i verden som kommer igjennom grottesystemet?

Egenproduksjon
Programleder Kari Toft, tlf 911 38 881
Redaktør Terje Dale
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no