Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. januar 2005 kl 12.15 Nyttårskonserten fra Wien

Innsats-villig Lorin Maazel

Lorin Maazel dirigerer Nyttårskonserten fra Wien. (Foto: Wiener Philharmoniker)
Lorin Maazel dirigerer Nyttårskonserten fra Wien. (Foto: Wiener Philharmoniker)
Sprudlende wienermusikk med Wiener-filharmonikerne, elegante sprang med Wien Statsoperas ballettensemble og stjernedanseren Vladimir Malakhov. Lorin Maazel er tilbake på dirigentpodiet. Vil du høre og se flere innslag fra konserten, slå også på NRK2 i kveld.

1. nyttårsdag vil mannen med dirigentpinnen igjen være Lorin Maazel, krumtapp i konserten med Wien Filharmoniske orkester fra praktsalen i Musikverein. Kommende mars fyller han 75 og er den som har dirigert nyttårskonserten flest ganger siden starten i 1939, når man ser bort fra Willi Boskovsky som var orkestrets egen dirigent.

Nordsjøbilder
Strauss-brødrene Johann, Josef og Eduard fyller tradisjonen tro det meste av konsertprogrammet."An der schönen blauen Donau" og "Radetzky-Marsch" av Johann Strauss utgjør den gedigne avslutningen, og hans valsesamling "Nordseebilder" dukker opp i konsertens andre avdeling.

Unntakene fra Strauss’ene er denne gang Franz von Suppé med ouvertyren til operetten "Die schöne Galenthée" og Joseph Hellmesberger med polkaen "Auf Wiener Art".

Æresmedlem Maazel
Lorin Maazels samarbeid med Wiener-filharmonikerne løper helt tilbake til 1962, og han er for lengst oppnevnt som æresmedlem av orkestret.

Forrige gang Lorin Maazel dirigerte Nyttårskonserten fra Wien, var i 1999. Han dirigerte nyttårskonserten første gang i 1980, og han den som har vært flest ganger i ilden når man ser bort fra orkestrets egen dirigent Willi Boskovsky, som var med å framføre 25 nyttårskonserter i strekk.

Østerriksk konsertprogram (2005)
Originaltittel: Neujahrskonzert
Kommentator og prosjektleder i NRK: Arild Erikstad
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57