Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. juni 2002 kl 19.30 Mat

Tomas Tengby på historisk mark

Tomas Tengby sjekker opp hvilke delikatesser tyskerne handler. (Foto:SVT)
Tomas Tengby sjekker opp hvilke delikatesser tyskerne handler. (Foto:SVT)
I kveld blir vi med Tomas til Göteborgs gamle havnekvarter, Klippan. Han tar også en tur til Kiel for å sjekke hvilke delikatesser som havner i tyske handlekurver.

Klippan var på 1700-tallet Sveriges viktigste havneområde. Hit kom skip fra Ostindiske kompaniet for å losse te og eksotiske krydder, som for eksempel pepper og kardemomme. Tomas besøker blant annet Sjømagasinet som ble brukt til å lagre den enormt dyre lasten. Denne lasten kunne ha en verdi på opptil to ganger det daværende statsbudsjett – per båt. I dag er Sjømagasinet en eksklusiv restaurant.

Kirke og bryggeri
I Klippan finnes også en kirke oppført av David Carnegie som på 1800-tallet drev porterbryggeri i området. Bygningen er en eksakt kopi av kirken i Carnegies skotske hjembygd. Kanskje bryggeren hadde hjemlengsel?

Sjøsyke
På Tomas’ reise til Kiel holder han foredrag om sjøsyke om bord på båten. Han gir også kjerringråd om hvordan unngå sjøsyke.


Kveldens mat
Tina lager i kveld en cæsarsalat med kylling, og gratinert smørbrød med geitost og bakt paprika.

Om serien
Programleder Tomas Tengby og kokk Tina Nordström tar oss med rundt i det europeiske kjøkken. De lover nyttige og spennende retter for alle – også nybegynnere. Hovedingrediensene er frukt, grønnsaker, fisk og skalldyr.

Vi blir også med på innkjøp og på spennende matreiser, og det blir reportasjer og historikk. Og ikke minst vil det bli forslag til alternative råvarer som kan lokke seerne ut på kjøkkenet.

Svensk serie om mat fra 2001
Programleder Tomas Tengby
Kokk Tina Nordström
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23047853/90775758

Bilde
1 Tomas Tengby sjekker opp hvilke delikatesser tyskerne handler. (Foto:SVT)
2 Restauranten Sjømagasinet ligger i Göteborgs gamle havnekvarter (Foto: SVT)LENKER
  • Oppskrifter